Maslinovo ulje dobro je za kosti, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Madridu. U okviru dvogodišnjeg projekta istraživači su otkrili da su ljudi koji su konzumirali više maslinovog ulja imali višu razinu osteokalcina, odnosno proteina koji pomaže u jačanju kostiju.
Jedna od teorija je da osteokalcin može pomoći u sprječavanju inzulinske rezistencije, gdje tijelo postaje imuno na posljedice hormona, a što je povezano sa slabljenjem kostiju, kako piše “Daily Mail”.
U drugom istraživanju, provedenom na Sveučilištu u Atini, ustanovljeno je da je učestalost osteoporoze manja na Mediteranu, gdje je tradicionalna prehrana bogata maslinama i maslinovim uljem.
Također, maslinovo ulje smanjuje rizik i od moždanog udara.
Britanski stručnjaci testirali su prehrambene navike 8.000 osoba i zaključili da ljudi stariji od 65 godina mogu znatno duže živjeti ako u prehrani koriste maslinovo ulje.
Stručnjaci su ukazali da je kod ljudi koji kuhaju na maslinovom ulju ili ga koriste u salatama smanjen rizik od moždanog udara i to čak 41 posto.
Poznato je da se mediteranski način prehrane, koji je karakterističan za Francusku, Grčku, Španjolsku i Italiju, u velikoj mjeri zasniva na maslinovom ulju.
U tim zemljama ljudi žive znatno duže i rjeđe oboljevaju od bolesti srca i artritisa, što se izravno povezuje s maslinovim uljem.
Inače, maslinovo ulje sadrži omega-6 masne kiseline koje blokiraju upale kod kroničnih bolesnika.