Ona se krije iza slastica koje volimo

by | 1 travnja, 2016

IMG_1731

Ako ste ljubitelj slastica (a tko nije), sigurno ste dosad imali priliku probati slastice slastičarnice Mak na konac, koje sprema naša poznata slastičarka Petra Jelinić. Porazgovarali smo s njome, i usput otkrili recept njezine omiljene delicije.

Naša ste najpoznatija slastičarka i uzor mnogima koji se žele baviti vašim poslom. Tko je Vama uzor?
Ja imam puno uzora, ne nužno vezanih uz struku. Mama mi je uzor u strpljenju, tata u radišnosti. Imam prijatelje koji su mi uzori u organizaciji, pragmatičnosti i izdržljivosti. Što se slastičarskih uzora tiče, izdvojila bih “oca Macaronsa” – Pierrea Hermea, Janice Wong, Sadaharu Aoki, Ginluca Fusto… Inspiriraju me ljudi koji razmišljaju izvan okvira. Ljudi koji u naš zanat pokušavaju unijeti osobnost i umjetnost. Nije teško naučiti ispeći kolač ili složiti desert. Teško je napraviti to tehnički ispravno, unijeti osobnost, paziti na kvalitetu, prezentirati na lijep način i moći to ponoviti u dlaku isto idućih tisuću puta.

Često se kaže da je ljubav ključni sastojak svakog jela, i da ona čini razliku između dobrog i vrhunskoj jela. Slažete li se?
Danas svi pričaju o emocijama koje unose u svoje stvaranje i da, naravno da je to bitno. Moraš nešto istinski voljeti da bi se mogao tome posvetiti. Ljubav je bitan sastojak, no moraš iznova vježbati, usavršavati svoje tehnike, pristup. Sama ljubav prema nečemu bez dobrih tehnika ne vode ničemu. A ni obrnuto.

Koju slasticu Vi osobno najviše volite?
Ja volim jako puno toga. Volim hranu, volim slastice, volim druženja uz hranu. I uvijek me fascinira nešto drugo. Sad sam opčinjena nekim začinima. No uvijek ću se oduševiti starom dobrom štrudlom od jabuka.

U posljednje vrijeme bilježimo porast gastroblogera koji putem društvenih mreža dijele fotografije svojih delicija. Fotografirate li i Vi svoja jela i što vam je pritom najbitnije?
Imam osjećaj da danas svi prvo fotografiraju jelo koje naprave ili jedu, a tek onda pomirišu. Jasna mi je fascinacija i tehničke mogućnosti koje nam to omogućuju, makar mi ponekad to ide na živce.
No i ja sama tijekom stvaranja slastice često fotografiram pojedine dijelove procesa, situacije ili gotovog proizvoda. To mi dođe kao fotoalbum stvaranja i na to sam se ozbiljno zakačila. Prije mi se znalo dogoditi da bih nešto napravila i zaboravila na neke detalje koji su se kasnije pokazali kao bitni. Sad, uz to fotkanje, lakše mi je i prisjetiti se što sam napravila. Uz to, povezanost s društvenim mrežama i postanje kolača je odlična reklama. Da ne kažem koliko sam se ozbiljno vezala uz moj mali kompjuterčić koji mi mijenja stotine papirića, tekica, knjiga. Lenovo Yoga ima opciju tzv. šatora – okrenem ga naopačke, i sve što trebam mi je pred nosom. Zabilježeno, pohranjeno u sekundi. Nisam se ni nadala koliko će nam tehnologija pomagati u svakodnevnim poslovima. Danas su i pećnice računala.

Kako vidite daljnji razvoj svoje karijere? Koji su Vaši planovi?
Ja sam sad na nekakvom raskrižju, rekla bih. Nisam više mlada, a bogme, nisam ni za baciti. Radim 22 godine i nekih stvari mi je pomalo dosta. Kako nisam nikad radila neke velike planove, nego sam jednostavno birala između ponuđenih opcija, mislim da ću još neko vrijeme tako. No voljela bih podučavati slastičarstvo. Jednog dana.

Možete li s našim čitateljima podijeliti neki provjereni recept za slasticu koja može dobro ispasti čak i onima manje vještima u kuhinji?
Ja obožavam tzv. brownies. S njima se ne može puno “fulati” – ono što je bitno je to da ih se nikako ne ispeče do kraja, tako da ostanu još mekani u sredini. Odlični su s kuglicom sladoleda od vanilije.

SASTOJCI:
100 g maslaca narezanog na kockice
100 g čokolade sa 60 % kakaa (jako je bitno da je čokolada bolje kvalitete)
200 g smeđeg šećera
50 g bijelog šećera
4 jaja L veličine
225 g glatkog brašna
40 g kakao praha
1/2 vrećice praška za pecivo
100 g nasjeckanih oraha
četvrtasti kalup cca 30 x 30 cm treba obložiti papirom za pečenje

PRIPREMA:
Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, Na pari otopiti maslac i čokoladu – paziti da smjesa ne bude vruća. Maknuti sa štednjaka i miješati tako da se ohladi do temperature tijela. Zatim umiješati oba šećera, pa jedno po jedno jaje. U dobro izrađenu smjesu umiješati suhe sastojke, te izliti u pripremljen kalup. Staviti peći u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 15 minuta. Vanjski rubovi će se napuhnuti, no kolač mora ostati ljepljiv u sredini. Brownies su najbolji kad se jedu ohlađeni na sobnoj temperaturi.

Tagovi: