Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Iako ljudi već godinama pokušavaju izbjeći ugljikohidrate, istraživanje je pokazalo da se prosječna osoba ugljikohidrata ne treba bojati.
Hrana bogata ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica, graha, povrća i voća neophodna je za zdravu, uravnoteženu prehranu.
Ali ako vam je liječnik dao preporuku da pokušate ograničiti unos ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani, moglo bi vam pomoći ako jedete više zdrave hrane s malo ugljikohidrata.
Namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata mogu biti izvrsni dodaci prehrani, posebno za one osobe koje pokušavaju kontrolirati razinu glukoze u krvi ili smanjiti unos ugljikohidrata.
Važno je napomenuti da se razina ugljikohidrata može razlikovati unutar iste kategorije namirnica, pa je važno provjeriti etiketu i pratiti unos ugljikohidrata kako biste se pridržavali svojih prehrambenih ciljeva.
Pročitajte: Pet popularnih, ali najgorih namirnica za doručak i zdravlje vašeg mozga
Definitivno predstavljaju izvrsnu opciju za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata u svojoj prehrani, a istovremeno žele uživati u hranjivim i ukusnim grickalicama. Orašasti plodovi bogati su esencijalnim nutrijentima poput zdravih masnoća, proteina, vlakana, vitamina i minerala.
Bademi
Bademi su izvrsno zdrava grickalica s vrlo malo ugljikohidrata. Također su bogati vitaminom E, magnezijem i zdravim mononezasićenim masnim kiselinama, koje mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.
Lješnjaci
Lješnjaci su posebno bogati vlaknima i mononezasićenim masnim kiselinama te pomažu u održavanju zdravlja srca i izvor su vitamina E i mangana.
Chia sjemenke
Ove sjemenke izuzetno su bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Osim toga, imaju vrlo malo neto ugljikohidrata i mogu se koristiti za pripremu pudinga, smoothiesa i drugih zdravih obroka pa je preporuka uključiti ih u prehranu, barem povremeno.
Sjemenke lana
Sjemenke lana još su jedan izvor vlakana i zdravih masnoća. Također sadrže lignane, prirodne fitokemikalije koje mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje srca.
Orasi
Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima. Iako imaju nešto više ugljikohidrata od nekih drugih orašastih plodova, i dalje se smatraju zdravim izborom.
Pročitajte: Pomažu kod mršavljenja i još 6 razloga zašto je dobro jesti datulje za doručak
Foto: Pexels