Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Orasi imaju najveći udio omega-3 masnih kiselina i polifenola, nutrijenata s jakim antiupalnim svojstvima od svih orašastih plodova, što ih čini izuzetno zdravima. Otprije je poznato da orasi dobro djeluju na zdravlje – štite mozak, srce, smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2.
Znanstvenici su nedavno otkrili da orasi mogu pomoći u borbi protiv raka dojke, a studija o ovom velikom otkriću objavljena je u znanstvenom časopisu “Nutrition Research”.
U istraživanju su sudjelovale žene koje su oboljele od raka dojke. Bile su podijeljene u dvije skupine. Jedna grupa morala je dva tjedna svakodnevno jesti orahe, a druga nije.
Kada su nakon dva tjedna ponovno podvrgnute biopsiji, analiza je pokazala promjene na genu povezanom s tumorom kod žena koje su jele orahe. Kod njih se aktivirao mehanizam u genima koji potiču odumiranje zloćudnih stanica i sprječavaju njihov rast.
Potrebna su dodatna istraživanja koja će točno definirati što to u orasima ima tako snažna antikancerogena svojstva. Vjeruje se da je riječ o polifenolu.
“Primarni polifenol u orasima je pedunculagin, vrsta elagitanina. Elagitanini imaju jaka antiupalna svojstva koja mogu organizam štititi od raka, bolesti srca i neuorodegenerativnih bolesti”, objašnjava koautor studije Vincent Pedre.