Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Istraživanje je otkrilo razlog zbog kojeg je važno jesti organsko voće i povrće. Francuzi su ispitali učinak organske hrane na 68.946 odraslih osoba i ispostavilo se da su oni koji su češće konzumirali takve namirnice imali 25 posto manje šanse za razvoj ne-Hodgkinovog limfoma i raka dojke u postmenopauzi.
Istraživanje je trajalo četiri i pol godine, a sudionici su bilježili prehrambene navike i kategorizirali ih ovisno o tome jesu li jeli organske namirnice iz vlastite proizvodnje, meso i ribu, gotovu hranu, slatkiše i drugo.
U razdoblju provođenja istraživanja, rak je dijagnosticiran kod 1340 volontera, a najčešće su u pitanju bili rak dojke, prostate, kože i rak debelog crijeva.
Autori istraživanja navode kako ne mogu dokazati da jedenje organske hrane utječe na smanjenje šanse za razvoj raka, ali je svakako opcija razmotriti uvođenje organskih namirnica u prehranu.
Znanstvenici su istaknuli da je organska hrana mnogima i dalje nedostupna jer je skuplja pa rezultat može biti i dokaz da oni koji konzumiraju takvu hranu općenito bolje vode brigu o cjelokupnom zdravlju jer si to mogu priuštiti.
“Organska hrana možda ima važnu ulogu u smanjenju rizika od raka, ali njena visoka cijena i dalje je zapreka. Ona je i dalje zbog toga pristupačna manjem broju ljudi i visoke cijene su glavna prepreka zbog koje je velik broj osoba ne jede”, stoji u zaključku istraživanja.