Originalne tortilje

by | 30 siječnja, 2013

Sastojci:

  • 8 tortilja
  • 150 g sira

Za nadjev:

  • 1 glavica luka
  • 500 g mljevene junetine
  • 200 g sira
  • 1 ljuta paprika
  • 1 dl soka od rajčice
  • 1 jaje
  • sol, ulje
  • 1 dl vrhnja

Za preljev:

  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 svježa paprika
  • 400 g pelata od rajčice
  • 1 žličica šećera
  • 2 dl juneće juhe
  • ulje, sol

Način pripreme:

Nadjev:
1. Luk sitno isjeckati i popržiti na malo ulja. Potom dodati mljevenu junetinu te i nju kratko popržiti. Nastaviti s pirjanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
2. Kada je meso napola gotovo, dodati ljutu papričicu narezanu na ploške, sok od rajčice i začine po ukusu. Pirjati dok višak tekućine ne ispari.

Preljev:
1. Crveni luk i svježu papriku narezati na kockice, a češnjak što sitnije nasjeckati.
2. Na malo ulja popržiti crveni luk i papriku, a zatim dodati izgnječeni pelat od rajčice, češnjak i začine po ukusu. Uliti juneću juhu i pirjati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša. Gotov preljev skloniti sa štednjaka i kada se ohladi, izmiksati.

Završni postupak:
1. Tortilje blago popržiti s obje strane. Potom ih premazati mješavinom vrhnja i jaja te po njima rasporediti nadjev od mesa. Preko mesa posuti malo naribanog sira i preklopiti.
2. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju uliti malo preljeva od rajčica. Preko njega poslagati punjene tortilje tako da se na krajevima preklapaju i preliti ih ostatkom preljeva.
3. Na kraju tortilje posuti ribanim sirom i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana