POGLEDAJTE kako očuvati izgled svoje odjeće!
[caption id="attachment_144911" align="alignnone" width="827"] FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES[/caption]Ne trebate trošiti novac na kemijsko čišćenj...
Ako roštilj pečete na prejakoj vatri, pa meso i druga hrana zagore, dolazi do stvaranja kemikalija koje su povezane s većim rizikom nastanka određenih tumora. Stoga stručnjaci savjetuju da meso pripremate s prirodnim antioksidansima, poput ružmarina, jer ćete tako smanjiti ili otkloniti prisutnost štetnih tvari.
Uporaba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.
Meso koje se priprema u marinadi s ružmarinom/majčinom dušicom uz dodatak papra i soli; u marinadi od origana, majčine dušice, češnjaka i luka, te u marinadi od origana, bosiljka, luka i peršina, ima manje vrijednosti štetnih spojeva od klasično pripremljenih.
Imajte na umu i sljedeće savjete za zdraviji roštilj:
• Roštilj mora biti čist, nakon svakog pečenja operite rešetke roštilja
• Sirovo meso čuvajte u hladnjaku sve dok ne dođe trenutak da ga stavite na roštilj
• Meso držite odvojeno od kuhane hrane, svježeg voća i povrća
• Meso roštiljajte na laganoj temperaturi – koristite termometar ako ne znate procijeniti sami
• Ne dopustite da vam meso na nekim dijelovima postane crno, a ako se to dogodi, uklonite zagorjele dijelove prije posluživanja
• Prije pečenja uklonite višak masnoće kako biste smanjili rizik od zagorijevanja
• Pecite nemasno, krto meso umjesto kobasica i hamburgera
• Da biste spriječili izgaranje – kobasice pecite na kraju
• Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krumpira i patlidžana
• Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz začine, malo luka i sok od limuna
Izvor: net.hr