Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Oštrik, zemni badem ili “tiger nut” je gomolj nalik mladom krumpiru koji je sve popularniji u kuhinjama širom svijeta, a postoje i dobri razlozi za njegovu “novu” popularnost.
Oštrik raste na području cijelog Sredozemlja i jede se već tisućama godina. Na stranom tržištu može se pronaći pod nazivima “tiger nuts”, “nut grass” ili “yellow nutsedge”. Iako je riječ o namirnici koja se odavno konzumira, vrhunski chefovi i food influenceri za nju su se zainteresirali prije nekoliko godina, a odnedavno se ponovno počelo sve više pažnje skretati na nju.
Oštrik podsjeća na mladi krumpir, a raste u predjelima od Španjolske do Afrike. Nerijetko ga ljudi tretiraju kao korov i ne konzumira se toliko često. Osim za jelo, Španjolci ga koriste i za izradu alkoholnog pića horchata.
Pročitajte: Je li mlijeko od krumpira novi hit biljni napitak?
Okusom oštrik podsjeća na lješnjak i badem, ali se kroz aromu provlače i citrusne note. Može se naći u crnoj, smeđoj ili žutoj boji. Zbog tvrdoće, prije upotrebe potrebno je skuhati ga.
Ovaj gomolj smatra se superhranom, i to s razlogom.
Bogat nutrijentima
Oštrik sadrži mnoštvo vitamina E i C, kao i magnezija, cinka, fosfora, željeza, kalcija i kalija. Uz to, ovaj gomolj bogat je antioksidansima te njegova konzumacija smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti.
Bolja probava
Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, oštrik je lako probavljiv te može pomoći dobroj probavi. Isto tako, potpomaže crijevnoj flori i ublažava plinove, zatvor i dijareju.
Regulacija razine glukoze u krvi
Neke studije pokazale su da ovo povrće može regulirati razinu glukoze u krvi, a to čini zahvaljujući vlaknima i aminokiselinama koje sadrži.
Zdravlje srca
Zahvaljujući monozasićenim mastima, sličnim kao u maslinovom ulju, oštrik poboljšava zdravlje srca tako što snižava razinu lošeg kolesterola.
Jača imunološki sustav
Neka istraživanja pokazala su da se oštrik bori s patogenim bakterijama kao što su salmonela, Escherichia coli i stafilokoki.
Afrodizijak
Ovo povrće stoljećima se koristi kao afrodizijak. Neke studije na miševima pokazale su da oštrik povećava nivo testosterona. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja na ovu temu koja bi donijela konkretnije zaključke.
Može se prepeći, nakon čega se može konzumirati kao grickalica, ali je mekši (i ukusniji) kad se skuha. Vilicom provjerite je li omekšao, baš kao i krumpir. Inače, ovo povrće možete dodavati u kolače, salate, smoothiese, sladoled, veganska jela ili u žitarice, za doručak.
Pročitajte: 5 začina za dugovječnost po uzoru na prehranu Plavih zona
Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs
Foto: heliopix/iStock via Getty Images Plus