Osvježavajuća limun torta

by | 12 studenoga, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 75 g gustina
  • 75 g brašna

Za preljev:

  • 1 limun
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 dl vode
  • 3 žlice šećera

Za kremu I:

  • 9 žlica džema od jagoda

Za kremu II:

  • 8 dl slatkog vrhnja
  • 15 g želatine u prahu
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 limun

Priprema:

Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa 50 g šećera umutiti u čvrst šaum.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa pomiješati sa šaumom od bjelanjaka i promiješati.
3. Nakon toga dodati brašno i gustin te polako promiješati.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, a zatim uliti u njega pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Potom prekriti folijom i nastaviti s pečenjem. Nakon 10 minuta bocnuti sredinu biskvita čačkalicom, pa ukoliko na njoj nema tragova tijesta, piškota je pečena.
5. Pečenu piškotu poprečno prerezati na tri dijela.
6. Posebno od vode, soka od limuna, šećera i vanilin šećera napraviti limunadu te njome poprskati biskvit.

Krema:
1. Slatko vrhnje i vanilin šećer umutiti u čvrst šlag pa dodati sok i ribanu koricu limuna i promiješati.
2. Želatinu preliti sa 6 žlica hladne vode i promiješati da nabubri, a zatim dodati u šlag i promiješati.

Završni postupak:
Biskvit vratiti u kalup pa premazati džemom od jagoda, potom nanijeti 1/3 kreme i preklopiti drugim biskvitom. Isti postupak ponoviti još dva puta i završiti kremom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept