POGLEDAJTE kako očuvati izgled svoje odjeće!
[caption id="attachment_144911" align="alignnone" width="827"] FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES[/caption]Ne trebate trošiti novac na kemijsko čišćenj...
Da je krastavac omiljeno povrće širom svijeta govori i činjenica da gotovo i ne postoji zemlja koja ga ne proizvodi. Ovo povrće ima vrlo malu energetsku vrijednost uvjetovanu malim sadržajem bjelančevina, masti i velikim udjelom vode. Krastavac zato obiluje mineralima poput kalcija, fosfora, natrija, željeza, mangana i joda, a sadrži i vitamin C i vitamine B grupe.
Koliko je krastavac koristan u prehrani, toliko je i u njezi kože, pa ga možete koristiti i u pripremi domaćih maski za lice.
Maska za masnu kožu
Svjež krastavac sitno naribajte i pomiješajte sa 5 žlica kiselog mlijeka i žličicom meda. Sokom iz smjese tamponirajte čistu kožu (prethodno napravite piling s pahuljicama). Gustoću, ako je potrebno, regulirajte integralnim brašnom kako bi se maska mogla lagano razmazati. Držite masku oko pola sata, a potom operite mlakom, pa hladnom vodom. Ako vam je koža jako masna, ostavite je bez kreme neko vrijeme. Suhu kožu namažite serumom, antiridom i hidratantnom kremom.
Maska za suhu kožu
Krastavac operite i usitnite u blenderu, a potom ga iscijedite i dodajte malo vrhnja. Nanesite masku na lice, vrat i dekolte, a možete i na ruke. Držite je oko pola sata, potom je isperite mlakom vodom, obrišite kožu i nanesite odgovarajuću kremu.
Maska za normalnu kožu
Naribajte krupnije krastavac s korom i dodajte žličicu sitno naribane mrkve i žličicu meda. U sočni dio maske namočite veću gazu i stavite preko lica, vrata i dekoltea. Preko gaze rukom nanesite ostatak maske i držite pola sata. Skinite gazu s maskom, operite je, pa njome blago očistite lice i nanesite kremu.
Izvor: novosti.rs