Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Možda ste naviknuli pljuckati koštice lubenice, ali njihova hranjivost možda vas uvjeri u to da biste trebali promijeniti tu praksu.
Naime, sjemenke lubenice imaju malo kalorija, a bogate su hranjivim tvarima.
1. Niskokalorične su
Velika šaka sjemenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži oko 23 kalorije, a malo je poznato da pečene sjemenke mogu biti zdrava grickalica.
2. Bogate su magnezijem
Jedan od nekoliko minerala koji se nalaze u sjemenkama lubenice je magnezij. U 4-gramskom obroku, dobit ćete 21 mg magnezija, što je 5 posto dnevne vrijednosti.
Naime, Nacionalni zavodi za zdravstvo (NIH) preporučuju odraslim osobama da konzumiraju 420 mg ovog minerala dnevno. Magnezij je ključan za mnoge metaboličke funkcije tijela te je potreban za održavanje živčanih i mišićnih funkcija, kao i za zaštitu imuniteta, srca i kostiju.
3. Sadrže željezo
Šaka sjemenki lubenice sadrži oko 0,29 mg željeza, odnosno oko 1,6 posto dnevne vrijednosti. Možda se ne čini puno, ali NIH odraslima preporučuje konzumirati ga 18 mg dnevno.
Željezo je važna komponenta hemoglobina – prenosi kisik kroz tijelo. Također pomaže vašem tijelu da pretvori kalorije u energiju. Međutim, sjemenke lubenice sadrže i fitat, koji smanjuje apsorpciju željeza i smanjuje njihovu hranjivu vrijednost.
4. Dobre masti
Sjemenke lubenice također su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina. Prema American Heart Association, ove masti korisne su u zaštiti od srčanog i moždanog udara te snižavanju razine “lošeg” kolesterola u krvi.
5. Cink
Sjemenke lubenice također su dobar izvor cinka. One daju oko 26 posto dnevne vrijednosti u otprilike 30 grama sjemenki. Cink je važno hranjivo sredstvo, neophodno za imunološki sustav. Također je potrebno za normalno funkcioniranje probavnog i živčanog sustava, rast i podjelu stanica te za vaša osjetila okusa i mirisa.
Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash