Tjestenina, koliko god ukusna bila, sama po sebi je škrob koji nije osobito dobar za nas. Tako 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo. Ipak, znanstvenici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine – postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, piše “The Telegraph”.
Sve što treba napraviti jest ne jesti je odmah nakon kuhanja, nego ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji “Trust Me, I’m a Doctor”.
U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.
“Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi”, rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.
Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.