Ljudi imaju naviku većinu namirnica koje kupe u dućanu pohraniti u hladnjak. Pored voća, povrća, kruha i slatkiša, neki ljudi u hladnjaku drže marinade, umake i konzerve. Pogrešno pohranjivanje može loše utjecati na određene namirnice. Bright Side je napravio listu od 14 namirnica koje ljudi najčešće pogrešno pohranjuju.
Stvari koje bismo trebali držati daleko od svjetlosti
Kruh
Najbolje mjesto za držanje kruha je kutija za kruh. Kada stavite kruh u kutiju, ostavite malo soli pored njega kako bi spriječili pojavu plijesni. Ako ostavite štrucu u plastičnoj vrećici, kruh će ostati mekan, ali postoji velika šansa da će se za nekoliko dana upljesniviti. Plastične vrećice ne dopuštaju kruhu disati, one stvaraju vlagu koju gljive obožavaju. Držanje kruha u hladnjaku također nije dobra ideja jer na niskim temperaturama voda brže isparava pa kruh može vrlo brzo postati suh.
Ako želite kruh održati duže svježim, možete ga ostaviti u zamrzivaču od četiri do šest mjeseci.
Čokolada
Ovaj je slatkiš lako pohraniti. Najbolje ga je držati na hladnom i mračnom mjestu. Ne biste ga trebali stavljati u hladnjak. Razlika u temperaturi dovest će do kondenzacije vode na površini čokolade koja će se pretvoriti u bijelu naslagu. Ovo ne utječe na okus, ali zbog toga čokolada izgleda neprivlačno.
Med
Vjeruje se da med nema rok trajanja i da može trajati skoro zauvijek. Najvažnija je stvar da ga pravilno čuvate. Med treba stajati na hladnome i mračnome mjestu, ali ne u hladnjaku. U hladnjaku se može kristalizirati i izgubiti neke od svojih dobrih osobina.
Maslinovo ulje
Ovo ulje trebalo bi se čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od sunčevih zraka. Ne stavljajte ga u hladnjak jer niske temperature mogu dovesti do stvaranja bjeličastih dijelova u ulju (kondenzirana voda).
Crveni luk i češnjak
Kako bi vam luk trajao duže, vrlo je važno kako ćete ga pohraniti. Najbolje je da ga držite na hladnome i suhome mjestu, na primjer u maloj kutiji unutar kredenca. Ako imate veću količinu luka, možete ih zavezati jedan za drugi i ostaviti da vise u suhoj prostoriji.
U hladnjaku se češnjak i crveni luk brže kvare, upljesnive se.
Stvari koje trebaju stajati na polici ili na kuhinjskom stolu
Naranče i ostali citrusi
Citrusi mogu stajati na kuhinjskom stolu i neće se brzo pokvariti. Nemojte ih stavljati u hladnjak jer niske temperature mogu utjecati na okus voća.
Avokado
Pravilno pohranjivanje avokada jako je težak zadatak. Ako je voće zrelo, stavite ga u hladnjak na što nižoj temperaturi. Ako avokado još nije zreo ne biste ga trebali držati u hladnjaku jer će hladnoća usporiti proces sazrijevanja.
Krastavci
Ovo povrće može stajati u hladnjaku, ali samo nekoliko dana. Niske temperature potiču krastavac na truljenje. Kako biste zadržali svježinu krastavca duže razdoblje, držite ga izvan hladnjaka, na polici ili na stolu.
Patlidžan
Ovo povrće ne podnosi niske temperature. U hladnjaku postaje mekano i brzo gubi svoja nutritivna svojstva. Najbolje je patlidžan držati na sobnoj temperaturi, daleko od sunca.
Rajčica
Iako silno želite rajčicu staviti u hladnjak, nemojte. Hladnjak će rajčici izvući prirodan okus. Hladan zrak usporava proces prirodnog sazrijevanja rajčice i uništava tanke membrane unutar njega. To je ono što čini rajčicu manje sočnom. Držite ih na sobnoj temperaturi u prozirnoj kutiji.
Namirnice koje trebaju stajati u hladnjaku
Jaja
Kućanice se često raspravljaju oko toga kako se jaja pravilno pohranjuju. Neke kažu da su jaja svježa jedino kada stoje u hladnjaku, dok druge tvrde da trebaju ostati na sobnoj temperaturi. Obje se strane slažu da se jaja ne drže u vratima hladnjaka jer razlika u temperaturi može smanjiti životni vijek ove namirnice. Stručnjaci ne preporučuju da se jaja vade iz kupovne ambalaže jer ih kutija duže vrijeme održava svježim.
Brašno
Brašno djeluje prilično lako za pohranjivanje, ali zapravo nije. Visoka vlažnost i visoke temperature mogu dovesti do pojave buba ili plijesni u brašnu pa ga samim tim možete odmah baciti. Najbolja je opcija za čuvanje brašna zatvorena tegla, u hladnjaku ili u kredencu. Temperatura treba biti između 10 i 18 stupnjeva.
Orašasti plodovi
Usprkos činjenici da mnogi od nas misle da se orašasti plodovi drže na sobnoj temperaturi, to nije točno. Neki plodovi poput badema i oraha mogu stajati tjedan ili dva u toplom prostoru, ali će se nakon toga pokvariti. Najbolje je orašaste plodove maknuti sa svjetla, vlage i visokih temperatura. Trebalo bi ih držati u hladnjaku. Tako ćete ih moći koristiti u sljedećih 9 mjeseci.
Celer
Za razliku od peršina, celer treba biti u hladnjaku. Ne stavljajte ga u plastičnu foliju jer će istruliti. Možete ga staviti u aluminijsku foliju.