Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Kad prekinete s pušenjem, gotovo istog trenutka vaše zdravlje počinje se poboljšavati. Iako prestajanje nije jednostavno, ako se možete usredotočiti na ove prednosti, sigurno će vam pomoći u prestanku pušenja.
“S 4.000 štetnih kemikalija u svakoj cigareti, svaki put kad udahnete dim u pluća, nanosite štetu svome tijelu, licu, zubima i koži”, tvrdi dr. Peter Selby, klinički direktor programa za ovisnosti i mentalno zdravlje u Torontu.
Promjene koje se događaju u tijelu nakon posljednje cigarete:
Nakon 20 minuta: Vaš krvni tlak i puls će pasti. Temperatura u rukama i nogama vratit će se u normalu.
Nakon osam sati: Ugljični monoksid u krvi padne na normalu. Razina kisika se povećava na normalu.
Nakon 24 do 48 sati: Vjerojatnost za srčani udar se smanjuje. Vaša osjetila okusa i mirisa su pojačana.
Nakon 72 sata: Disanje postaje lakše. Imate više energije.
Nakon dva tjedna: Vaša cirkulacija se poboljšava i nastavlja se poboljšavati sljedećih 10 tjedana.
Nakon dva do tri mjeseca: Vaša cirkulacija se znatno poboljšala. Pješačenje postaje lakše. Vaše plućne funkcije se povećavaju za čak 30 posto!
Nakon devet mjeseci do godinu dana: Smanjuje se kašalj, umor, problemi sa sinusima i otežano disanje. Pluća su puno otpornija na infekcije. Rizik od srčanih bolesti se smanjuje za 50 posto u odnosu na osobe koje još uvijek puše.
Nakon tri godine: Rizik od srčanih bolesti i moždanog udara se smanjuje na razinu koju imaju ljudi koji nikad nisu pušili.
Nakon pet godina: Vjerojatnost da obolite od raka pluća smanjuje se za gotovo 50 posto u odnosu na pušače. Rizik od raka usta, grla i jednjaka također ke smanjen za 50 posto.
Nakon 10 godina: Vjerojatnost da umrete od raka pluća su jednake šansama onih koji nikada nisu zapalili cigaretu. Prekancerozne stanice su zamijenjene. Rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mehura, bubrega i gušterače se znatno smanjuje.