Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Potrebna su jaja s ljuskom teška oko 60 g po kom
Prhko tijesto:
Vlaženje i premaz biskvitnih kora:
Krema:
Pokrov:
Priprema:
Brašno, sol, kakao i cimet prosijate u dublju posudu. Dodajte hladan sitno narezani maslac, pa mikserom s spiralnim nastavkom izmrvite u zrnatu smjesu. Dodajte šećer, sok i naribanu koricu limuna i samljevene orahe. Sve izmiješajte i dodajte tučeno jaje s vanilin šećerom. Sve povežite u tijesto. Tijesto podijelite na tri djela, zamotajte u PVC vrećicu i odložite na tri sata u hladnjak.
Zagrijte pećnicu na 180 °C, dno kalupa za tortu izvadite iz obruča. Između dvije prozirne folija razvaljajte tijesto na veličinu dna kalupa, maknite foliju, prebacite tijesto na obloženi lim papirom za pečenje, maknite gornju foliju i pecite 15 min. Pečeno tijesto rashladite na limu, pa oprezno s papirom izvadite iz lima i postavite na pladanj kako bi se ohladilo. Oprezno vadite list tijesta jer je jako krhak, da se ne polomi. Tako ispecite i preostala dva lista tijesta.
Sutradan izmiješajte vino, vodu, sok limuna, cimet, klinčić, grožđice i vanilin šećer, od mješavine oduzmite par žlica tekućine i otopite puding, a ostatak tekućine zakuhajte.
Za kremu, pjenasto izradite žumanjke i šećer, pa lagano tucite iznad štednjaka da bi se krema udvostručila. Maknite je sa štednjaka, prelijte kuhanim vinom i umiješajte otopljeni puding pa kremu kuhajte 3-4 minute stalno tukući. Kuhanu kremu protisnite kroz žičano cjedilo, prekrijte prozirnom folijom i odložite da bi se ohladila. Zatim pjenasto izradite maslac i pomalo umiješajte hladnu kremu. Tri žlice kreme ostavite za premazivanje torte, a ostatak podijelite na tri djela.
List pečenog tijesta stavite na tanjur, postavite obruč kalupa, navlažite ga trećinom vrućeg vina, premažite zakuhanom marmeladom, pa premažite trećinom kreme. Postavite slijedeće listove i ponovite postupak premazivanja. Tortu odložite na četiri do pet sati u hladnjak.
Zatim izmiješajte preljev i šećer, pa otopite s mješavinom vode i vina, a skuhate prema uputu na preljevu. Izvadite tortu iz hladnjaka, žlicom pomalo prelijevajte dio preljeva po torti, zatim izlijte ostatak na tortu, pa odložite u hladnjak dva sata. Oprezno pomoću noža odvojite tortu od obruča kalupa, premažite je ostavljenom kremom i po volji ukrasite, pa odložite da prenoći u hladnjaku (kruna).
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno, a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept, nego se radi odoka, tada kolač ne da ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično, a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jaja u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u posljednje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja, tada ćete trebati umjesto 5 kom. staviti 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši, navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko, i nadam se da će vam kolač uspjeti, a vi biti zadovoljne. Još jedan savjet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
AUTOR: Krunoslava Nenadić
IZVOR: tortekolaci.com