OTKRIVAMO VAM RECEPT za najbolju jesensku tortu koju ćete kušati!

by | 7 rujna, 2016
FOTO: http://tortekolaci.com/torte/jesenska-torta
FOTO: http://tortekolaci.com/torte/jesenska-torta

FOTO: http://tortekolaci.com/torte/jesenska-torta

Potrebna su jaja s ljuskom teška oko 60 g po kom
Prhko tijesto:

  • – 300 g glatkog brašna, prstohvat soli
  • – 2 žlice tamnog kakaa, ¼ žličice cimeta u prahu
  • – 200 g maslac, 180 g šećera u prahu
  • – sok i naribana korica ½ limuna
  • – 180 g samljevenih oraha, 1 jaje, 2 vrećice vanilin šećera

Vlaženje i premaz biskvitnih kora:

  • – 3 žlice bijelog vina, 1 i ½ žlica vode
  • – 6 žlica marmelade od marelica, 2 žlice soka limuna

Krema:

  • – 6 žumanjaka, 200 g šećera
  • – 200 ml muškatnog bijelog vina
  • – 100 ml vode, 3 žlice soka limuna
  • – ¼ žličice cimeta u prahu, 1 klinčić
  • – 10 kom namočenih grožđica
  • – 1 vrećica + 1 žlica pudinga od vanilije
  • – 3 vrećice vanilin šećera, 200 g maslaca

Pokrov:

  • – 200 ml crnog muškatnog vina, 100 ml vode
  • – 3 žlice šećera, 1 i ½ preljev za torte
  • – šećer možete dodati i više, po volji ovisno o slatkoći vina
  • – grožđe, bijela i crna čokolada, ili po želji

Priprema:
Brašno, sol, kakao i cimet prosijate u dublju posudu. Dodajte hladan sitno narezani maslac, pa mikserom s spiralnim nastavkom izmrvite u zrnatu smjesu. Dodajte šećer, sok i naribanu koricu limuna i samljevene orahe. Sve izmiješajte i dodajte tučeno jaje s vanilin šećerom. Sve povežite u tijesto. Tijesto podijelite na tri djela, zamotajte u PVC vrećicu i odložite na tri sata u hladnjak.

Zagrijte pećnicu na 180 °C, dno kalupa za tortu izvadite iz obruča. Između dvije prozirne folija razvaljajte tijesto na veličinu dna kalupa, maknite foliju, prebacite tijesto na obloženi lim papirom za pečenje, maknite gornju foliju i pecite 15 min. Pečeno tijesto rashladite na limu, pa oprezno s papirom izvadite iz lima i postavite na pladanj kako bi se ohladilo. Oprezno vadite list tijesta jer je jako krhak, da se ne polomi. Tako ispecite i preostala dva lista tijesta.

Sutradan izmiješajte vino, vodu, sok limuna, cimet, klinčić, grožđice i vanilin šećer, od mješavine oduzmite par žlica tekućine i otopite puding, a ostatak tekućine zakuhajte.
Za kremu, pjenasto izradite žumanjke i šećer, pa lagano tucite iznad štednjaka da bi se krema udvostručila. Maknite je sa štednjaka, prelijte kuhanim vinom i umiješajte otopljeni puding pa kremu kuhajte 3-4 minute stalno tukući. Kuhanu kremu protisnite kroz žičano cjedilo, prekrijte prozirnom folijom i odložite da bi se ohladila. Zatim pjenasto izradite maslac i pomalo umiješajte hladnu kremu. Tri žlice kreme ostavite za premazivanje torte, a ostatak podijelite na tri djela.

List pečenog tijesta stavite na tanjur, postavite obruč kalupa, navlažite ga trećinom vrućeg vina, premažite zakuhanom marmeladom, pa premažite trećinom kreme. Postavite slijedeće listove i ponovite postupak premazivanja. Tortu odložite na četiri do pet sati u hladnjak.
Zatim izmiješajte preljev i šećer, pa otopite s mješavinom vode i vina, a skuhate prema uputu na preljevu. Izvadite tortu iz hladnjaka, žlicom pomalo prelijevajte dio preljeva po torti, zatim izlijte ostatak na tortu, pa odložite u hladnjak dva sata. Oprezno pomoću noža odvojite tortu od obruča kalupa, premažite je ostavljenom kremom i po volji ukrasite, pa odložite da prenoći u hladnjaku (kruna).

Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno, a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept, nego se radi odoka, tada kolač ne da ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično, a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jaja u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u posljednje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja, tada ćete trebati umjesto 5 kom. staviti 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši, navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko, i nadam se da će vam kolač uspjeti, a vi biti zadovoljne. Još jedan savjet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.

AUTOR: Krunoslava Nenadić
IZVOR: tortekolaci.com