Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Dijete niču kao gljive poslije kiše – svako malo neka zaintrigira popularne osobe koje je nakon prvog uspjeha počnu na sva usta hvaliti i nova zvijezda je rođena, bez obzira na to je li stvarno zdrava ili nije.
Naravno, to donosi i neke zamke u koje možete lako upasti ako se ne informirate na vrijeme – primjerice, popularne dijete kojima se konzumentima preporučuje nizak udio ugljikohidrata u prehrani, a promiču ih poznate osobe, ali i neki liječnici, mogu povećati rizik od razvoja poremećaja srčanog ritma što može rezultirati i moždanim udarom, pokazuju nova istraživanja.
Kod osoba koje u organizam unose manje energije iz škrobnih namirnica poput kruha, tjestenine i krumpira zabilježeni su veći izgledi za razvoj fibrilacije atrija, ustanovili su znanstvenici koji su proučavali učinak unosa ugljikohidrata u organizam na zdravlje.
“S obzirom na potencijalni utjecaj na razvoj aritmije, naša studija upućuje na to da bi se ova popularna dijeta, odnosno metoda kontroliranja težine trebala preporučivati s puno opreza”, rekao je dr. Xiaodong Zhuang, kardiolog s kineskog Sveučilišta Sun Yat-Sen u Guangzhou, koji je vodio istraživanje.
Studija je bila usredotočena na nedostatke koje nosi potpuno izbacivanje ugljikohidrata s jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola milijuna ispitanika.
Rezultati studije bit će predstavljeni na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Američkoga kardiološkog zbora u New Orleansu. Temelje se na podacima iz dugogodišnje studije o opasnostima od razvoja srčanih bolesti u koju je bilo uključeno 14.000 osoba koje na početku studije nisu bolovale od AFib-a.
Ustanovili su i da je rizik od razvoja fibrilacije atrija bio povećan neovisno o vrsti masnoća i proteina kojima je zamijenjen unos ugljikohidrata.
“Dijeta utemeljena na maloj količini ugljikohidrata povezuje se s povećanim rizikom od AFib-a bez obzira na vrstu proteina i masnoća koje su zamijenile ugljikohidrate”, rekao je dr. Zhuang.
Znanstvenici pretpostavljaju da se to događa jer ljudi koji konzumiraju manje ugljikohidrata u prehranu unose više crvenog mesa i zasićenih masnih kiselina koji uzrokuju upale i plodno su tlo za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Istodobno konzumiraju manje voća, povrća i žitarica, odnosno namirnica koje imaju protuupalni učinak.