Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Zašto nije dobro piti vodu za vrijeme jela? Nutricionistica Robyn Youkilis u svojoj knjizi “Go With Your Gut” tvrdi da ta navika šteti probavi i apsorpciji hranjivih tvari u organizmu.
Youkilis preporučuje da se voda ne pije pola sata prije i sat vremena nakon jela. Ako baš morate piti vodu za vrijeme jela kako biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje. U suprotnom, odnosno popijete li tijekom jela veću količinu vode odjednom, može doći do razrjeđivanja rezervi klorovodične kiseline u želucu koja je ključna za pravilnu razgradnju hrane.
“Pijenje vode tijekom jela može učiniti više štete nego koristi. Prevelika količina tekućine tijekom jela može uzrokovati nadutost, probleme s probavom te spriječiti pravilnu apsorpciju hranjivih tvari”, potvrđuje nutricionistica Ali Miller.
Idealan pH u želucu, dodaje Miller, iznosi 1 do 2, i takva razina kiselosti pomaže u razgradnji bjelančevina, potiče otpuštanje probavnih enzima, pomaže u apsorpciji vitamina poput B12 te u pretvaranju hrane u otopinu što olakšava probavu. Kada pijete za vrijeme jela, taj cijeli proces se usporava i tada dolazi do nadutosti i loše probave.
Kada je onda najbolje piti vodu? Za zdravu probavu tijekom jela popijte najviše dva decilitra voda (u malim gutljajima). Tijekom ostatka dana vodu pijte između obroka, što će vam pomoći da otjerajte “lažnu” glad koju osjećate kada ste zapravo dehidrirani.
Želite li učiniti još više dobroga svojoj probavi, usvojite i ove navike:
– više žvačite hranu
– jedite kada ste opušteni
– konzumirajte više gorkih namirnica (npr., senf) i kiselih namirnica (npr., ocat)
“Te navike stimuliraju žuč i protok enzima te tako stvaraju idealne uvjete za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranjivih tvari”, ističe Miller.
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr