Neke su vrste brašna jednostavno zdravije od drugih. Primjerice, višenamjenska bijela brašna manje su zdrava jer u sebi sadrže vrlo malo vlakana i nutrijenata iz pšenice. Danas, kad se o zdravlju i prehrani priča više no ikada, mnogi ljudi odlučuju zamijeniti obično bijelo brašno nekim zdravijim. U nastavku vam donosimo četiri vrste zdravih brašna koje možete koristiti u svakodnevnoj prehrani.
Kokosovo brašno
Kokosovo brašno bezglutensko je brašno napravljeno od samljevenog suhog kokosa, a bogato je proteinima, mineralima, kalijem, antioksidansima i željezom. Brašno je blago slatkastog okusa pa je najpogodnije za pripravljanje slastica i kolača. Njegova jedina mana je to što upija puno tekućine pa je u receptima najbolje koristiti četvrtinu ovog brašna i tri četvrtine nekog drugog brašna. U pola šalice (otprilike 64 grama) kokosovog brašna nalazi se; 210 kalorija, 8,5 grama proteina, 13 grama masti, 34 grama ugljikohidrata, 25 grama vlakana, 22 % preporučenog dnevnog unosa željeza i 18 % preporučenog dnevnog unosa kalija.
Bademovo brašno
Bademovo brašno odličan je izvor magnezija, omega-3 masnih kiselina, proteina te vitamina E, koji je snažan antioksidans. Imajte na umu da bademi, kao i drugi orašasti plodovi, imaju velik broj kalorija. Bademovo brašno lako se koristi te ga u većini recepata jednostavno možete koristiti umjesto bilo kojeg brašna. Najčešće se koristi za izradu palačinki, biskvita, kolačića te drugim desertima, no mnogi ga koriste i u izradi domaće paste te kod pripreme mesnih okruglica. U pola šalice (56 grama) bademovog brašna nalazi se: 340 kalorija, 12 grama proteina, 30 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakana, 5 % preporučene dnevne doze kalcija, 6 % preporučene dnevne doze željeza, 65 % preporučene dnevne doze magnezija te čak 100 % preporučene dnevne doze vitamina E.
Kvinojino brašno
Kao i prethodna dva, brašno dobiveno od kvinoje bezglutensko je brašno prepuno nutrijenata koji pogodno djeluju na probavu i zdravlje ljudi te smanjuju rizik od upalnih procesa i raznih bolesti. U polovini šalice (otprilike 56 grama) ovo brašno sadrži 200 kalorija, 8 grama proteina, 2 grama masti, 38 grama ugljikohidrata, 6 grama vlakana, 33 % preporučene dnevne doze željeza, 4 % preporučene dnevne doze kalija. Kad ga koristite u receptima, pomiješajte ga s nekim drugim brašno u omjeru 1:1.
Heljdino brašno
Heljda je u posljednjih nekoliko godina postala vrlo popularna namirnica zbog toga što je velik izvor vlakana, proteina, fosfora te željeza. Dokazano je da smanjuje šećer u krvi, pogodno utječe protuupalne procese u organizmu i ima probiotičko djelovanje. U pola šalice ovoga brašna (otprilike 60 grama) nalazi se 200 kalorija, 4 grama proteina, 2 grama masti, 44 grama ugljikohidrata, 6 grama vlakana, 17 % preporučene dnevne doze željeza, 34 % preporučene dnevne doze mangana, 33 % preporučene dnevne doze magnezija, 73 % preporučene dnevne doze bakra i 17 % preporučene dnevne doze fosfora. Odlično je za spravljanje plačinki, peciva i pita, a najbolje ga je koristiti s integralnim brašnom, gdje će njegov omjer biti 25-50 %.