Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Unos integralnih žitarica povoljno djeluje na krvne žile i smanjuje rizik od srčanih bolesti, objavili su znanstvenici.
Prema novijim studijama, za to povoljno djelovanje zaslužan je magnezij u visokim koncentracijama te vitamini B1, B6 i E, kao i vlakna.
Osobe koje unose velik postotak integralnih namirnica ionako očito paze na to što jedu i imaju zdraviji odnos prema životu, kako kažu znanstvenici, a prenosi BBC.
U Americi je dopušteno da se na proizvodima koji sadrže barem 51 posto integralnih žitarica, pa su zato siromašne ukupnim i zasićenim masnoćama i kolesterolom, smije napisati da smanjuju rizik od bolesti srca i nekih oblika karcinoma.
U skupini muškaraca i žena koji su sudjelovali u studiji o aterosklerozi, objavljenoj krajem lipnja, prenosi Reuters, oni koji su jeli najveće količine integralnih žitarica imali su najtanje stijenke karotidne arterije i najsporije zadebljavanje u razdoblju od pet godina, kako tvrdi autor Philip B. Mellen s medicinskoga fakulteta Wake Foresta u Winston-Salemu u Sjevernoj Karolini.
“Pojačano konzumiranje integralnih žitarica zdrava je i ukusna prilika da reduciramo rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti”, kažu liječnici Vasanti S. Malik i Frank B. Hu s harvardskog medicinskog fakulteta u uvodniku uz studiju.