Sve češće jedemo voće i povrće za koje nismo sigurni kakvog je podrijetla, a ni kako je tretirano prije nego što je dospjelo na naš stol. Međutim, nakon što pročitate naša tri načina o tome kako s voća i povrća ukloniti pesticide, uživat ćete u njima bez straha.
Ispiranje i sušenje
Svi jako dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi prije konzumacije. Međutim, puno jači efekt postići ćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite. Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljito ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za suđe). Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, rajčica, krastavca i sl.
Ostale načine na koje voće i povrće možete očistiti od pesticida pročitajte na sljedećim stranicama…
Namakanje
Sol je nekoć služila kao konzervans, i ima snažan antibakterijski učinak. Ali, sol može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica. Evo kako:
U veći lonac ulijte mlaku vodu i dodajte žličicu soli, pa kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i namačite nekoliko minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata, zelja, brokule i cvjetače, ali ne i za gljive.
Sprej protiv pesticida
– 1 šalica mlake vode
– 2 žličice sode bikarbone
– 2 žličice limunovog soka
Sastojke prelijte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte i poprskajte namirnice. Nakon što odstoji oko pet do 10 minuta, isperite ga, i voće i povrće možete pripremiti i svježe. Sprej je idealan za zelenu salatu i radič, a možete ga koristiti za pranje svih namirnicama, osim gljiva.