Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Pokušavate li izgubiti kilograme, nemojte umisliti kako je hrana vaš neprijatelj. Naprotiv, odabirom pravih namirnica izgubit ćete više kilograma nego gladujući i brojeći kalorije. Donosimo vam sedam namirnica koje učinkovito otapaju masnoću.
1. Zob
Čekajte malo, zar zob nije ugljikohidrat? Da, ali zob je cjelovita žitarica, što bi značilo da ima moć stvaranja osjećaja sitosti. Isto tako, zob sadrži topiva vlakna koja snižavaju kolesterol i masnoću u krvi. Sporo se probavlja tako da ne povisuje šećer, te stvara dugotrajni osjećaj sitosti.
2. Jaje
Nutricionisti već godinama pokušavaju povratiti ugled ovoj namirnici. Jaja su koncentrirani oblik životinjskih proteina, ali bez masnoće koju sadrži, recimo, meso. Istraživanja su pokazala kako jedno jaje kao dodatak ili zamjena tostu i žitaricama za doručak omogućuje gubitak više kilograma nego obrok koji sadrži ugljikohidrate.
3. Mlijeko
Dokazano je da kombinacija kalcija, vitamina D i proteina koje sadrži mlijeko s malom količinom masnoće te nemasni jogurt potiče topljenje kilograma, a pritom zadržava mišićnu masu.
4. Jabuka
Brojne studije pokazale su kako jabuka pola sata prije obroka smanjuje unos kalorija jer vlakna koja sadrži daju osjećaj sitosti, što znači da ćete manje i pojesti. No jabuka ima i drugih prednosti. Djelujući kao antioksidans sprječava poremećaje u metabolizmu kao što su visoki tlak i povišen kolesterol. Jednako tako, jabuka sadrži pektin koji se veže s vodom te tako smanjuje količinu masnoće koju tijelo apsorbira.
5. Crveno meso
Vjerojatno ne možete zamisliti crveno meso kao dijetalnu hranu, ali istraživanja provedena na ženama koje su jele crveno meso pokazala su kako su one izgubile više kilograma nego žene koje ga nisu jele. Razlog tome je velika količina proteina u njemu sadržana koji pomažu u održavanju mišićne mase koju, naravno, i vi trebate održavati vježbanjem.
6. Cimet
Ovaj jednostavan i podcijenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem ¼ do dvije žličice cimeta svaki dan možete sniziti šećer u krvi i kolesterol za čak 10 do 20 posto. Unesite ovaj začin u bilo kojem obroku. Posipajte ga po žitaricama, stavite ga u čaj ili kavu i pomoći ćete organizmu da se riješi šećera.
7. Badem
Prva pomisao na orašaste plodove jest da su masni i da debljaju. Orasi, kesteni, bademi, kikiriki i pistacije jesu kalorični, ali isto tako vrlo hranjivi i učinkoviti u borbi protiv kolesterola i triglicerida, ali i daju puno energije.