Unatoč tome što nas mikrovalna spašava u većini situacija te je prikladan kuhinjski aparat za ubrzan stil života, ove namirnice ne biste smjeli stavljati u mikrovalnu:
Tvrdo kuhana jaja
Kuhanje jaja u mikrovalnoj pećnici može dovesti do prave kuhinjske katastrofe. Naglim rastom temperature stvara se golema količina pare u jajetu koja nema gdje izaći, stoga postoji velika mogućnost da jaje eksplodira i to tek nakon što ga izvadite iz pećnice. Bolje spriječiti nego liječiti!
Smrznuto meso
Ako ste od onih koji meso pokušavaju odmrznuti u mikrovalnoj pećnici, nastojite izbjeći taj postupak ako ikako možete. Ovakav način odmrzavanja mesa dovodi do još većeg razmnožavanja bakterija zbog neravnomjerne distribucije topline. Stoga na vrijeme izvadite meso i ostavite da se odmrzne u hladnjaku.
Mesne prerađevine
Prerađevine se sastoje od konzervansa koji im produljuju rok trajanja, a zagrijavanje potiče oksidaciju kolesterola, čiji su produkti nezdravi za naš organizam.
Piletina
Piletina ima veću gustoću proteina i stvara preduvjete za razvoj bakterije salmonele. Mikrovalna pećnica ne može temeljito skuhati meso, a to je važno kako bismo izbacili bakterije iz nje. No, ako koristite mikrovalnu, postoji velika mogućnost da bakterija preživi pripremu i pritom izazove nuspojave u organizmu.
Riža
Riža u sebi sadrži bakterije koje, ako ju ne skuhamo dobro, mogu preživjeti i izazvati probavne i želučane tegobe. Pripremate li rižu u mikrovalnoj pećnici i potom ju ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se počinju razmnožavati. Za vaše zdravlje važno je iskoristiti neke od ovih savjeta.