Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Rok trajanja određene namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, nije realan pokazatelj kvalitete hrane, ističu britanski stručnjaci. Većina namirnica nije štetna za upotrebu čak i nakon što istaknuti rok na pakiranju istekne.
1. Jaja
Ukoliko se čuvaju propisno, dakle u hladnjaku, jaja mogu trajati od tri do pet tjedana. Pripazite da iz hladnjaka izvadite samo onoliko jaja koliko ćete trenutno potrošiti, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.
2. Mlijeko
Sedam dana nakon isteka roka koji je utisnut na pakiranju mlijeko može ostati pitko i zdravo za upotrebu. Lako je uočljivo – ako promijeni okus, miris ili izgled znači da se pokvarilo.
3. Ketchup
Ako držite ketchup u hladnjaku, on može zadržati svoju kvalitetu i do šest mjeseci!
4. Maslinovo ulje
Rok trajanja maslinovog ulja je do dvije godine. Kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mjestu gdje se neće kvariti.
5. Kiseli krastavci
Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana – ako je čuvate u hladnjaku. Isto pravilo vrijedi i za masline.
6. Ocat
Rok trajanja octa gotovo i da ne postoji. Ukoliko dođe do nekih promjena u boji ili talogu, i dalje je sigurno za korištenje.
7. Med
Dobar med svoja svojstva ne gubi koliko god da stoji, stoga je dobar dokle god se ne potroši.
8. Kava
Pakiranje kave koje ste otvorili i na koje ste zaboravili dobro je za korištenje čak tri do pet mjeseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kave ne gube na svojstvima niti nakon pola godine.
9. Maslac
Dva tjedna nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje. U hladnjaku može stajati čak devet mjeseci.
10. Začini
Cimet, papar, crvena paprika… gotovo svi začini zadržavaju svojstva dvije godine nakon označenog isteka roka! Važno je čuvati ih u staklenim posudama i na suhom i tamnom mjestu.
Izvor: zadovoljna.hr