Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Kad vam je potreban međuobrok koji je brz, praktičan, jednostavan za ponijeti u pokretu i pun hranjivih tvari, smoothiesi su izvrstan izbor, posebno ako ih možete napraviti kod kuće te imate više nadzora i kontrole nad sastojcima koji se koriste.
Smoothie će opskrbiti vaše tijelo zdravim sastojcima poput voća, povrća, maslaca od orašastih plodova, mlijeka, proteinskog praha, sjemenki i tako dalje.
Međutim, postoje neki često korišteni nezdravi sastojci smoothieja koji mogu poremetiti prehrambene prednosti ovih napitaka. Voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke mogu vašem napitku dodati potrebnu količinu proteina, vlakana, vitamina i zdravih masnoća, što su aspekti smoothieja koji ga mogu učiniti tako zdravim dijelom vašeg dana.
S druge strane, sastojci poput zašećerenog jogurta, zaslađivača i voćnog soka mogu biti prepuni sastojaka koji mogu umanjiti potencijalnu nutritivnu vrijednost vašeg smoothieja, ostavljajući vam piće s visokim udjelom dodanih šećera i nezdravih masnoća, a s niskim udjelom korisne hranjive tvari poput vlakana i proteina, kako piše eatthis.com.
Pročitajte: Najbolji sastojci za smoothie za usporavanje starenja, kako kaže znanost
Jedan od najčešćih sastojaka koje ljudi stavljaju u svoje smoothie za dodatnu kremastu teksturu je jogurt. I to je sasvim u redu ako se radi o jogurtima koji sadrže vrlo malo šećera. Međutim, mnogi ljudi rade pogreške i u smoothie dodaju aromatizirane jogurte pune šećera, što nikako nije ispravno. Ako uzmete u obzir da vaš smoothie možda već ima šećer iz stvari kao što su voće, mlijeko i maslac od orašastih plodova, možda biste se trebali odlučiti za jogurte s niskim sadržajem šećera, a s visokim udjelom proteina ako ga već trebate i želite koristiti.
Dodavanje voćnog soka samo će povećati količinu šećera u vašem smoothieju. Radije razmislite o opcije vode ili bademovog mlijeka koje možete dodati unutra.
Konzervirano voće može se činiti kao najbrža, najjeftinija i najpraktičnija opcija za dodavanje vaših omiljenih proizvoda u vaš smoothie, ali većina konzerviranog voća dolazi upakirana u sirupe koji povećavaju konačni šećer. Kako biste izbjegli dodane šećere i samo prigrlili prirodne šećere u voću, pokušajte se držati svježeg voća. Smrznuto voće još je bolje za smoothie jer zadržava nutritivnu vrijednost, ne kvari se tako brzo i vašem smoothieju daje kremastiju teksturu.
Završili ste s dodavanjem sastojaka za smoothie i želite dodati još malo slatkoće. Umjesto da posegnete za običnim šećerom, odlučite se za nešto “prirodnije” i umjesto toga dodajte med ili javorov sirup. Nažalost, ovi prirodni zaslađivači možda su manje obrađeni, ali vašem napitku još uvijek dodaju tonu šećera pa je zato najbolja opcija da ih skroz izbjegnete.
Avokado se sastoji od zdravih mononezasićenih masnoća za koje je utvrđeno da pomažu u poboljšanju zdravlja srca i razine kolesterola. No u jednom avokadu ima 22 grama masti, što je puno za samo jedan sastojak smoothieja. Iako je avokado izvor zdravih masnoća, Nacionalna medicinska knjižnica navodi da previše bilo koje vrste masti, čak i mononezasićenih, može dovesti do debljanja.
Ako dodate kokosovo ulje u smoothie, to može tijelu pružiti hranjive tvari koje mogu povećati razinu energije, poboljšati oralno zdravlje i čak mogu doprinijeti smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti. Nažalost, kokosovo ulje – iako je bogato hranjivim tvarima – i dalje je izvor zasićenih masnoća, što znači da ga treba konzumirati umjereno.
Pročitajte: Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini
Foto: PeopleImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images