Za one koji božićne poklone kupuju ranije: 15 vrlo elegantnih darova iz Sinsaya do 10 eura
Božićna sezona bez bjesomučnog shoppinga u posljednji čas, bez jurnjave po gradu i kupovanja poklona "na silu" uz obećanje - iduće godine ću sve na...
Znamo da vam kroz glavu upravo prolazi misao kako vam ne treba još cijeli niz stvari na popisu dnevnih obveza… No ovaj popis biste trebali vidjeti.
Ručnici za ruke
Možda ne izgledaju prljavo, ali spužvice koje koristite za pranje suđa smatraju se najzagađenijim predmetom u kuhinji, prema studiji koju je naručila USDA. A isto vrijedi i za male ručnike u vašoj kupaonici, kako tvrdi Carolyn Forte.
“Ručnici za ruke se brže prljaju jer ih koristite više od jednom dnevno. Trebalo bi ih mijenjati svakih par dana, ili čak svaki dan, ako imate veliku obitelj”, objašnjava ona.
Kuhinjske radne površine
Kad razmišljate o stvarima koje stavljate na radne površine u kuhinji (vrećice, ključevi, pošta, torbica), nemoguće je zanemariti koliko su prljavi. Stoga ih svakodnevno obrišite i dezinficirajte. Samo pazite da za taj posao ne koristite istu spužvu, papirnati ručnik ili krpu.
“Nije dobra praksa koristiti jednu krpu na više površina jer će to vjerojatno uzrokovati unakrsnu kontaminaciju”, kaže Michaelle Exhume, analitičar u laboratoriju za čišćenje na Institutu Good Housekeeping.
Površine u tuš-kabini
Najlakši način za uklanjanje prljavštine s pločica i ostalih površina unutar tuš-kabine jest redovito održavanje, zbog čega stručnjakinja za čišćenje Heloise kaže da biste trebali prebrisati pločice nakon svake uporabe. Također, sušenjem zidova spriječit ćete pojavu plijesni.
Sudoper i umivaonik
Iako možda mislite da bi nakon pranja ruku ili suđa, umivaonik ili sudoper trebao bio čist koliko god je to moguće, zapravo ostavljate iza sebe prljavštinu i bakterije koje se lijepe na njegove stranice.
Prljavo posuđe
Ostaci hrane koji ostanu preko noći na tanjurima i drugom posuđu samo će privući insekte i otežati pranje posuđa sljedeći dan.
Aparat za kavu
Aparati za kavu pravi su mamci za bakterije i plijesan pa bi ih trebalo svakodnevno čistiti.
“Najbolje je nakon svake uporabe oprati sve dijelove koje možete maknuti s vašeg aparata za kavu”, kaže Forte te dodajte: “Ako perete ručno, koristite toplu vodu i sapunicu, ali najčešće je sve dijelove moguće prati i u perilici suđa. I ne zaboravite obrisati vanjsku površinu i grijaću ploču na kojoj često postoje tragovi prolivene kave”.
Podovi
Ako ste pripremali barem jedan obrok, suočite se s istinom: Vjerojatno ste tijekom procesa slučajno bacili mrvice hrane i na pod. Ako ne želite da te mrvice postanu poslastica za različite bube, uklonite ih što prije, kako savjetuje Women’s Health.