Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Male promjene od velikog značaja
Ako se hrana nastavi bacati u istim količinama, do 2050. godine svjetska populacija – koja će, prema predviđanjima, tada brojati 10 milijardi ljudi – neće se moći prehraniti!
Zdrava prehrana na prvi se pogled može učiniti kompliciranom, no većina nas sada je sve više svjesna i činjenice da ono što se nađe na našem tanjuru, osim na naš organizam, utječe i na – planet. Srećom, održiva dijeta neće dodatno zamrsiti stvari, ako ne razmišljate u okvirima “sve ili ništa”. Vodite se onim da i male promjene čine razliku. Evo koja pitanja možete postaviti sami sebi ako želite utjecati na svoje i zdravlje planeta:
Je li ovo proizvedeno u skladu s etičkim standardima? Sve namirnice koje dolaze s certifikatom organski proizvod stižu sa gospodarstava i farmi koje imaju više standarde kad je dobrobit životinja u pitanju. I, naravno, ne sadrže pesticide i druge kemikalije.
Je li sada sezona? Jedna od važnih stvari jedt i to da se smanji potrošnja energije za transport proizvoda. Kupujte sezonske namirnice, one iz domaće proizvodnje, a kad imate vremena – uputite se na tržnicu.
Odakle dolazi namirnica? Pogledajte odakle je namirnica uvezena. Ako stiže “s drugog kraja svijeta”, možda, ipak, možete pronaći i proizvođača s bliže lokacije?
Možete li namirnicu kupiti u rinfuzi? Kad je o voću i povrću riječ, odgovor je sasvim sigurno potvrdan jer vrlo često proizvodi pakirani u plastičnu ambalažu i oni “na vaganje” stoje jedni kraj drugih. Slično je i s mesom i sirevima. Također, i druge namirnice, poput mahunarki, orašastih plodova, konditorskih proizvoda pa čak i zamrznutog povrća mogu se kupiti bez plastičnih pakiranja.
Mogu li ostatke sačuvati za sutra? Uštedjet ćete vrijeme ako ne kuhate svaki dan. I potrudite se razmišljati kreativnije. Primjerice, ostatak grillanog povrća možete dodati uz tjesteninu ili iskorisiti da se dobije kremasta juhica. Neiskorišteno svježe povrće može se ukiseliti pa jesti čak i nakon nekoliko mjeseci. A ako ostatke obroka zamrznete u pojedinačim porcijama – to jamči da ćete kasnije imati još jedan “brzi domaći ručak ili večeru”.
Foto: Unsplash