Voće i povrće najbolje je jesti cjelovito, sirovo ili kratko termički obrađeno, no dobra je osnova za raznovrsne smoothiese u kojima možete iskoristiti i one namirnice koje inače ne jedete.
Ljeti je izbor voća i povrća puno veći i vrlo je važno uvrstiti ga u prehranu zbog bogatstva nutrijenata koje sadrže. Uvijek je bolje jesti ga cjelovito, sirovo ili kratko termički obrađeno (u vrlo malo vode, ili na pari), prema riječima mr. sc. Irene Švende, magistre nutricionizma i voditeljice Adhara ayurvedsko-nutricionističkog centra.
No ponekad ih možete iskoristiti za pripremu raznovrsnih smoothiesa od voća i povrća, pogotovo one vrste voća i povrća koje možda ne biste pojeli u klasičnom obroku.
“Kroz smoothiese posebno možete iskoristiti bogatstvo vitamina i minerala u voću i povrću, među kojima je posebno važan vitamin C, kojeg u termički obrađenoj hrani nema. Osim toga, smoothie je pun vlakana, pa omogućava dobro pražnjenje crijeva i otklanjanje opstipacije”, kaže nutricionistkinja.