Cikla i batat su dva najzanimljivija simbola jeseni. Bogati okusom, zanimljivog izgleda, različitih struktura – pokazatelj su onoga kakva bi jesen trebala biti. Tofu ih prati i nadopunjava, a zajedno stvaraju jedno bogato, ukusno jelo.
Sastojci (za 4 osobe):
2 manje cikle
4 mrkve
500 g batata
glavica luka
400 g svježeg tofua
1 kg krumpira + 2 manja krumpira
100 ml maslinovog ulja
150 g krušnih mrvica
50 ml povrtnog temeljca
začini: sol, papar, curry, chili, crvena paprika, umak od soje
Recept:
1. Ciklu i mrkvu ogulite i naribajte na sitne komadiće. Dva krumpira ogulite i narežite na sitne kockice i stavite kuhati u vruću vodu pola sata, dok ne omekšaju. Narežite luk na sitne kockice te očistite batate i ostatak krumpira.
2. Tofu stavite u papirnati ručnik, pritisnite s nečim teškim i ostavite 15-ak minuta da odstoji. Nakon toga, natrgajte ga na sitne komadiće i stavite ga u posudu, prelijte s povrtnim temeljcem i ostavite da stoji 10-ak minuta.
3. Narežite krumpir i batat na ploške, začinite ih maslinovim uljem, soli i curryjem te ih stavite peći u pećnicu na 220 °C 20-ak minuta.
4. Zagrijte tavu, dodajte malo maslinovog ulja i stavite pržiti luk. Posolite i pržite 6-7 minuta. Začinite curryjem, crvenom paprikom i chilijem. Dodajte usitnjeni tofu i nastavite pirjati dok ne ispari tekućina. Izvadite batat i krumpir iz pećnice da se malo ohlade.
5. Kuhani krumpir ocijedite i izgnječite ga vilicom. U posudi pomiješajte ciklu, mrkvu, kuhani krumpir, pirjani luk i tofu, maslinovo ulje i krušne mrvice. Začinite curryjem, chilijem, crvenom paprikom i umakom od soje. Od te smjese napravite popečke.
6. U protvan poslažite ploške krumpira i batata i popečke tako da stavite nekoliko ploški krumpira i batata pa jedan popečak, dok ne potrošite sve. Pecite u pećnici na 220 °C 30-35 minuta.