Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Za mladoliku kožu pomoći će i zelene namirnice poput špinata, brokule i graška. Za brže zarastanje rana zaslužan je i cink. On se nalazi u sjemenkama bundeve, krumpiru, kikirikiju…
Starost se, prije svega, ogleda u tjelesnom izgledu, zatim u fizičkoj aktivnosti i mentalnom funkcioniranju, rekla je dr. med. Vikica Krolo u knjizi “Najbolje od dijetetike”. Dodaje kako postoje puno bolje opcije od korištenja krema protiv bora, a to su prehrana i životni stil. To uključuje nepušenje i redovitu tjelesnu aktivnost.
“Prehrana koja se temelji na unosu cjelovitih žitarica, voća, povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda i mesa peradi i ribe uistinu sadrži sve što je potrebno za usporavanje posljedica starenja”, govori dr. Krolo.
Na prehranu posebno trebaju paziti oni koji su izloženi stresu i psihofizičkim naporima. U rizičnu skupinu spadaju i bolesnici. Za zdravu i mladoliku kožu važna je i hijaluronska kiselina, koja podmazuje kožu i zglobove.
Hrana bogata hijaluronskom kiselinom pomaže u jačanju vezivnog tkiva oko zglobova i hrskavice, hidratizira kožu i omogućuje brže zarastanje rana.
Hijaluronska kiselina služi i u borbi protiv bora te čuva mladenački izgled kože. Najveći izvor hijaluronske kiseline u hrani su životinjski dijelovi koji sadrže puno te tvari, poput kože, hrskavica i zglobova, kako kaže nutricionistkinja Olja Martinić.
Pileća juha od kostiju pomaže i u liječenju prehlade i gripe jer hijaluronska kiselina omogućava stvaranje barijere kroz koju virusi i bakterije ne mogu prodrijeti u organizam.
“Za stvaranje hijaluronske kiseline u tijelu važan je i vitamin C, neophodan za sintezu kolagena, glavne komponente vezivnog tkiva. Vitamina C ima u paprici, rajčici, kupusu i cvjetači”, objašnjava Martinić u knjizi “Najbolje od dijetetike” koja se može pronaći na stranicama Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Za stvaranje hijaluronske kiseline ključan je i magnezij, koji je sastavni dio klorofila u biljkama. Dakle, za mladoliku kožu pomoći će i zelene namirnice poput špinata, brokule i graška. Bogate magnezijem su i banane, jabuke i kruške.
Za brže zarastanje rana zaslužan je i cink. On također jača imunitet, a veoma je važan i za muškarce jer sprječava povećanje prostate i utječe na impotenciju i stvaranje testosterona.
“Cink možemo pronaći u sjemenkama bundeve, krumpiru, kikirikiju, grahu i mesu”, ističe Olja Martinić.
Omega-3 masne kiseline važne su za mentalnu svježinu. Najviše ih ima u ribi pa je zato treba uvrstiti u jelovnik barem dva puta tjedno. Ima ih i u sjemenkama lana, orasima, soji i tofuu. Omega-3 su posebna skupina unutar nezasićenih masnih kiselina i pripadaju esencijalnim nutrijentima koji su nam potrebni za život, a koje tijelo ne može samo proizvesti.
Probiotici održavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija u crijevima. Važno ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a namirnice bogate probioticima su jogurti, kefir, sir, kobasice i kiseli kupus.
PAPRIKA BABURA ima puno vitamina C bitnog za proizvodnju kolagena, a on je zaslužan za lijepu i njegovanu kožu.
KUPUS – Odličan je za imunitet, ali i održavanje mladolikosti. Dobar je za kožu i bogat je vitaminom C.
JAGODE – Bogate su vitaminom C koji povećava proizvodnju kolagena i obnavlja kožu oštećenu od sunca.
JABUKE – Sadrže antioksidanse poput flavonoida i polifenola koji obnavljaju oštećene stanice i poboljšavaju probavu.
CVJETAČA – Prepune su antioksidansa koji djeluju protuupalno. Ona čuva zdravlje kože i potiče rast kose.
RAJČICA – Likopen u rajčici sprječava slobodne radikale u uništavanju kostiju, a štiti kožu od posljedica sunca.
ĐUMBIR štiti mozak od starosnog gubitka pamćenja, izbacuje toksine iz tijela, poboljšava cirkulaciju i ten.
KUKURUZ sadrži tiamin potreban za proizvodnju energije i očuvanje kognitivnih funkcija. Bogat je vitaminom C.
BUNDEVA – Zbog mangana koji sadrži bundeva poboljšava probavu i rast kostiju, a bogata je i vitaminom C.
LIMUN je bogat vitaminom C koji je važan u proizvodnji kolagena, a uz to je i antioksidans koji čuva mladolikost kože.
GRAH usporava starenje stanica pa isto tako i kože. Odličan je izvor bjelančevina, ali i vitamina i minerala.
BRESKVA – Obiluju vitaminima i mineralima, sadrže lutein za oči, štite mozak, a posebno su bogate vitaminom A.
BROKULA – Bogata je vitaminom C te stoga pomaže u očuvanju kože i smanjenju vidljivosti bora te kalijem za kosti.
LUBENICA je bogata vodom, osigurava tijelu hidraciju, bogata je vitaminom A, C, likopenom i betakarotenom. Prehrana bogata lubenicom, krastavcima i dinjom sprječavanju nastanka bora i održava glatkoću i blistav izgled kože.
BOROVNICE – Štite organizam od raznih karcinoma i usporavaju procese starenja kože.
RIBE I ŠKOLJKE – Obiluju omega 3 masnim kiselinama i cinkom, koji je neophodan za stvaranje hijaluronske kiseline.
AVOKADO – Sadrži nezasićene masne kiseline, kalij, željezo, bakar, fosfor, magnezij, vitamin A , C i E te je izvor vlakana.
PISTACIJE su odlične za kožu i organizam jer su bogate vitaminom E i omega 3 masnim kiselinama.
JOGURT – Probiotici štite crijeva tako da održavaju ravnotežu između bakterija u crijevima.
ŠPINAT – Bogat beta karotenom koji štiti kožu od posljedica izlaganja suncu, ali i vitaminom E koji obnavlja kožu.
Foto: Unsplash