Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Neka hrana jednostavno izaziva taloženje masnoća u tijelu, dok druga upravo “privlači” masnoće, a zatim ih odstranjuju iz organizma. Ako od ovog trenutka počnete izbjegavati lošu i birate dobru, više nikad nećete imati problema s prekomjernom težinom. Nudimo vam savjete i trikove koji će vam pomoći da regulirate težinu…
Previše inzulina “usisava” masnoće
Ako jedete previše “pogrešnih” ugljikohidrata, pojačano se stimulira gušterača, koja tom prilikom luči prevelike količine inzulina. Time se može razviti otpornost na taj hormon, koji aktivira enzim “zadužen” za usisavanje masnoća iz krvi i njezino ubacivanje u masne stanice. Masne, jetrene i mišićne stanice postaju neosjetljive na normalnu količinu inzulina u krvi, a posljedica je stalna glad s fatalnim posljedicama po probavljanje masnoća. Naime, inzulin sputava enzim lipazu u razgradnji nataložene masti, a taj mehanizam se može ustaliti. Ako jedete, na primjer, obroke s pogrešnim ugljikohidratima (kao što je 120 grama bijelog kruha, 100 grama kukuruza i 500 grama ananasa na tri obroka), koji osjetno podižu razinu šećera u krvi, naći ćete se u tom začaranom šećernom krugu i vaša gušterača će proizvoditi previše inzulina.
Kako zaustaviti lučenje inzulina
Grožđani ili obični šećer potiču brz porast šećera u krvi i stimuliraju oslobađanje inzulina. Ispitivanja pokazuju da i skrob utječe na razinu šećera u krvi. Pretpostavka je da sve ovisi o stupnju prerade. “Obično” brašno podiže razinu šećera u krvi brže nego integralno. Tko želi smršavjeti, mora izbaciti iz prehrane sve namirnice koje izazivaju porast šećera u krvi.
Čak je i čokolada prihvatljiva
Čokolada u umjerenoj količini izaziva dobro raspoloženje jer sadrži tvari koje djeluju poput antidepresiva. Jedite čokoladu koja sadrži najmanje 60 posto kakaa (provjerite na popisu sastojaka), jer on snižava udio šećera. Komadić čokolade od 50 grama sadrži 252 kalorija. Ako isplanirate kalorije u svom planu dijete, smijete jesti čokoladu.
Pregled “ubojica” masnoća
Karnitin prenosi masnoće u stanice na sagorijevanje i regulira metabolizam. Ima ga u siru, piletini, šunki i janjetini.
Kolin oslobađa karnitin i s vitaminom C potiče metabolizam. Puno kolina ima u kelju.
Krom je element u tragovima i kako četvorostruko povećava sagorijevanje masnoća, nužan je za mršavljenje. Ima ga u ribi i svježem povrću. Bjelančevine sadrže na 100 grama samo četiri kalorije – u slučaju da se ne pojedu u kombinaciji s masnoćama. Posebno se preporučuje konzumiranje leća (na 23 posto bjelančevina samo jedan posto masnoća) i ribe – posebno lososa.
Jod – samo pomoću njega štitna žlijezda može proizvesti dovoljno tiroksina, hormona koji potiče metabolizam. U dovoljnim količinama, joda ima samo u morskoj ribi i algama. Zato se hrani mora dodavati jodirana sol.
Magnezij je mineral nužan za tjelesne i duševne sposobnosti. On sudjeluje u izgradnji kostiju i zuba te djeluje na mišiće i živce. Naravno, za sve to potrebna je energija i zato magnezij snažno potiče metabolizam u stanicama. Nalazi se u proizvodima od integralnog brašna, u mahunarkama, voću, povrću i lješnjacima.
Metionin potiče razgradnju masnoća jer proizvodi hormon stresa – adrenalin. Osnovni izvori su: sir, jogurt, žumanjak, soja, meso i riba.
Taurin – ova aminokiselina stimulira proizvodnju hormona rasta koji utječe na izgradnju mišića i sagorijevanje masnoća. Optimalni izvori taurina su: rakovi, školjke, meso i jetrica.
Vitamin B jača živce i time doprinosi dobrom raspoloženju. Pomoću njega se mršavljenje pretvara u dječju igru. Idealan izvor vitamina B je pivski kvasac, ali ne u tekućem obliku. Osnovno pravilo – kiselo za dobro raspoloženje i vitku liniju.
Žitarice
Kad kupujete pahuljice, pazite da ne sadrže dodatak šećera ili meda. Kruh i pecivo trebali bi imati visok postotak balastnih tvari.
Mliječni proizvodi
Kad kupujete mliječne proizvode bez dodatka šećera, ne možete pogriješiti.
Voće
Potiče srednje do malo oslobađanje inzulina. Preduvjet: jedite voće odvojeno od drugih obroka. Pokušajte se odreći i voćnih sokova.
Razno
Sadržaj šećera snažno stimulira porast razine šećera u krvi. Izbjegavajte zato i šećerom zaslađene pudinge ili napitke.