Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
O važnosti doručka pisani su brojni tekstovi. Poslovnim ljudima treba osigurati kvalitetan početak dana, sportašima dobar sportski ritam, a školarcima i studentima kognitivne vještine. Mogli bismo isticati prednosti doručka koji brojni u žurbi odrade dok mnogi iz lijenosti zaobiđu.
Doručak koji je prisutan u gotovo svim krajevima svijeta i kroz stoljeća se uz njegov miris bude sve generacije jest kruh s maslacem.
U vrijeme povećane brige za vitku liniju, maslac se zaobilazi u širokom luku. Ako znamo da 100 grama maslaca oslobađa energiju od čak 780 kalorija, možemo i razumjeti zašto ga nema u većini jelovnika opterećenih manjim dnevnim kalorijskim unosom. Na svu sreću, postoje mala pakiranja, takozvane hotelske kockice maslaca, koje dolaze u količini od 10 grama, odnosno 78 kalorija i prava su mjera za doručak. Zapravo radi se o količini koja stane u jednu jušnu žlicu.
Uglavnom je poznato i dokazano kako je vitamin A iz maslaca najlakše apsorbira. Uz lutein također prisutan u maslacu, uz slastan i mastan doručak unosimo elemente za bolje zdravlje očiju. Maslac se s pravom nalazi na čelu dijetetskih preporuka za bolji vid i sporenje degenerativnih procesa u oku.
Danas se sve više traga za namirnicama koje mogu pomoći narušenom zdravlju štitne žlijezde. Štitnjača je glavna energetska žlijezda, a njezinom radu ovise najvažnije funkcije. Štitnjača je regulator rada svih tjelesnih stanica.
Uz brojne faktore, prehrambene navike mogu doprinijeti poboljšanju zdravlja štitne žlijezde. Čak 20 posto populacije Europske unije ima neki od poremećaja rada štitnjače pa se predlaže povećan unos algi, morske ribe i plodova mora te jaja i sireva.
Doručak s maslacem pravi je dar za umornu štitnjaču. Obilje vitamina A i E te antioksidansa koji ublažavaju upalne procese svakodnevno je nutritivna podrška endokrinom sustavu. Jedinstveni malac ima Wulzen faktor koji se, nažalost, gubi pasterizacijom i prilične količine joda koje su dragocjene ako ne možete ili ne želite konzumirati plodove mora.
Valja napomenuti da je za zdravlje štitne žlijezde vrlo važna optimalna mikroflora. Maslac sadrži glikosfingolipide, posebne masne kiseline koje čuvaju od čestih gastrointestinalnih infekcija, kao i masne kiseline kratkog i srednjeg lanca, a upravo su one zaslužne za obustavljanje bujanja gljivica u probavnom sustavu. Stoga je maslac redovit u anticandida dijetama.
Uz obožavani kruh, najbolje integralni, i tanki sloj razmazanog maslaca možete pripremiti i druge doručke-prijatelje štitnjače.
Zelena čarobnica
Jedna banana
Četiri datulje ili smokve
Sok od jednog limuna
Dvije naranče bez kore
Šaka do dvije špinata
Četiri dl vode ili hladnog čaja po osobnom izboru
Malo oraščića
Čajna žličica maslaca
Sve sastojke dobro izmiksati u blenderu.
Kaša od zobi
2,5 dl biljnog mlijeka
Tri žlice zobenih pahuljica
Čajna žličica maslaca
Cimet
U 2,5 dl biljnog mlijeka dodati tri jušne žlice zobenih pahuljica. Ako ste odabrali dehidrirane pahuljice, koje nije potrebno kuhati, dodajte ih u mlako mlijeko i ostavite pet minuta. Ako je pahuljice potrebno termički obraditi, postupiti po uputi proizvođača. Prije konzumiranja u kašu dodati malu čajnu žlicu maslaca i prstohvat cimeta te dobro izmiješati.
Slatki tost
Dva integralna tosta
Šest smokvi (svježe ili suhe)
Jušna žlica badema
Čajna žličica maslaca
U blenderu dobro usitniti sastojke i namazati na podgrijani tost. Nadjev možete pojesti i bez tosta uz tri dcl biljnog čaja.
Ako je maslac od mlijeka krava koje su u slobodnom uzgoju, to jest na zelenim površinama, bolji je nutritivni sastav. Tako dobiven maslac ima i X faktor, koji je otkrio dr. Weston Price.