Kesten – maleni plod, veliki izvor nutrijenata za najfinije slastice
Titulu tradicionalnog simbola jeseni zasluženo nosi kesten.Plod kestena od davnina se konzumira na prostorima Mediterana i Azije, izuzetno je p...
Cimet je začin koji nakon zime obično zaboravljamo – nema više kolačića, kuhanog vina i ostalih delicija koje šire njegov božanstveni miris u domu na koji smo navikli u hladne dane.
No, tu zapravo činimo poveliku pogrešku, kako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Michigan koji su dokazali da cinamaldehid, organska tvar koja cimetu daje okus i miris, aktivira termogenezu.
Termogeneza je metabolički proces stvaranja topline u tijelu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a proces se temelji na oksidaciji hranjivih tvari u staničnim mitohondrijima.
Spomenuti proces pomaže u poticanju gubitka tjelesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet potiče cijeli niz metaboličkih procesa.
Glavnome autoru studije, Junu Wuu, profesoru na institutu Life Sciences otprije su poznate prednosti cinamaldehida, no saznanja je želio produbiti daljnjim istraživanjima. Zajedno s kolegama proveo ih je najprije na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim stanicama u laboratoriju.
Testirali su masne stanice dobrovoljaca te ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što pridonosi ubrzanju metabolizma lipida nakon što ih se obradi cinamaldehidima.
Wu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) potiče termogenezu i proces sagorijevanja masnoća u organizmu, no kaže da je potrebno provesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja provedena samo na ljudskim stanicama u laboratoriju.
Wu kaže da rezultati obećavaju te da bi mogli pridonijeti suzbijanju epidemije pretilosti u svijetu.
“Cimet je dio prehrane tisućama godina i njegova bi primjena u suzbijanju pretilosti pacijentima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda”, smatra Wu.
Povijesna uporaba cimeta zabilježena je prije 4000 godina. Najstariji zapis o njemu potječe iz židovskog zapisa Tore, dok se u Starom zavjetu spominje izrada ljekovitog ulja koje se koristilo za pomazanje. U ajurvedskoj medicini eterično ulje cimeta koristilo se za umirivanje živaca i mišića, a ajurveda ga i danas smatra idealnim lijekom za probleme probave i dijabetes.
IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR