Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Ako u hladnjaku imate jaja kojima se bliži rok trajanja, ili je istekao prije koji dan, nemojte ih bacati. Provjerite svježinu pomoću ovih nekoliko trikova.
Koliko ste puta dosad bacili jaja samo zato što je rok trajanja istekao dan ili dva ranije? Uzmite u obzir da su rokovi trajanja strogi, a vaša jaja potencijalno još uvijek iskoristiva, osobito ako su stajala u hladnjaku. Provedite nekoliko brzih, kratkih tekstova i kontrolirajte količinu hrane koju bacate, kako piše Gastro.hr.
1. Uronite jaje u vodu
Ovo je jednostavan način da provjerite jesu li se jaja pokvarila. Veću posudu napunite vodom i uronite jaje. Ako padne na dno i stoji položeno, možete ga sigurno koristiti još neko vrijeme, a ako se preokrene na vrh, upotrijebite ga odmah. U slučaju da pluta na površini, najbolje je da ne riskirate i bacite ga.
2. Protresite jaje
Ako ste nesigurni u svježinu jaja čak i nakon što ste ga uronili u vodu, lagano ga protresite i osluškujte. Zvuk mućkanja nije dobar zvuk kad su jaja u pitanju jer znači da se žumanjak razlio i da ih ne biste trebali koristiti.
3. Razbijte jaje pa provjerite izgled i miris
Žumanjak bi trebao biti čvrst i izbočen, bjelanjak koncentriran oko žumanjka, a miris neutralan. Ako primijetite bilo kakvu promjenu u boji, primjerice roskastu nijansu žumanjka, jaje odmah bacite. Svaki neobičan miris, poput sumpora, upućuje na to da je jaje pokvareno.