OVO POVRĆE IMA NAJVIŠE PROTEINA i trebate ga jesti svaki dan

by | 18 kolovoza, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Popaj je lik iz istoimenog animiranog filma poznat po pokazivanju svojih bicepsa. Njegova tajna je špinat. No to nije jedino povrće bogato proteinima.

Prema riječima nutricionistkinje Rosanne Rust, postoji puno povrća koje sadrži dva grama proteina po šalici. Ne zvuči puno u usporedbi s pilećim prsima koja sadrže 31 gram proteina, ali manje količine različitog povrća koje unosite tijekom dana mogu itekako poboljšati unos ovog nutrijenta.

“Proteini iz povrća su nepotpuni, odnosno ne sadrže sve esencijalne aminokiseline”, napominje Rust i pojašnjava kako je zbog toga potrebno jesti povrće duginih boja i žitarice da bi se osigurao dnevni unos potrebnih aminokiselina.

1. Grašak

“Grašak je bogat vitaminom A, dobar je izvor kalija i vlakana te sadrži četiri grama proteina u pola šalice”, kaže Rust. “Skuhajte ga na pari i dodajte tjestenini, riži ili salati.”

2. Špinat

“Špinat sadrži kalij, kalcij, magnezij i željezo. Kako bi se očuvali svi vitamini, najbolje je kuhati ga na pari ili u malo vode”, napominje Rust.

3. Krumpir

“Krumpir srednje veličine sadrži tri grama proteina, vitamin C, kalij i vlakna”, kaže Rust.

4. Brokula

Nutricionistkinja kaže kako postoji dobar razlog zbog kojeg roditelji nagovaraju djecu na brokulu.

“Osim što sadrži esencijalne nutrijente, vlakna i proteine, brokula je važna za zdravlje crijeva”, ističe Rust i dodaje: “Pripazite da ne pretjerate s unosom brokule jer napuhuje.”

5. Prokulice

Rust kaže da su prokulice, kao i brokula, dobar izvor kalija, vitamina A i K te vlakana.

6. Rapini

Rapini je povrće nalik brokuli čije vrijeme tek dolazi, kako smatra Rust.

“Zdravo je jer ima iznenađujuće veliku količinu proteina, vitamina A i K.”

7. Kukuruz

“Kukuruz je povrće itekako bogato proteinima. Razmislite o tome da ga idući put pripremite uz roštilj”, kaže Rust.

8. Šampinjoni

Nutricionistkinja kaže kako šampinjoni sadrže gotovo jednaku količinu proteina kao i jaja.

9. Lima grah

“Kombinacija vlakana i proteina čini ovu mahunarku, u ovom slučaju povrće, jako hranjivom”, otkriva Rust i preporučuje da lima grah kuhate u kipućoj vodi desetak minuta, ocijedite i ohladite, a zatim dodate protisnuti češnjak, žlicu limunova soka, malo kumina i soli te poslužite kao salatu.

IZVOR: INDEX.HR