Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Jutros sam mislila za doručak sebi napraviti namaz od bučinih sjemenki i svježeg sira. Baš sam mu se onako polupospana fino veselila. Ali … Entuzijazam je nestao brže nego što se pojavio otkriva portal živim.hr
Nema mi sjemenki? Nemoguće! Ma znam da sam ih ovdje ostavila.
Aaaa, upali mi se brzo lampica.
U nedjelju je bila utakmica, okrenem film unazad.
Ma k’vragu i sjemenke. Glavno je da idemo u Rusiju.
Tko bi s njim mogao živjeti da je drukčije završilo, potkovana iskustvom, pomislim u sebi.
Odnekud vam je poznata ova priča, zar ne? 🙂
Ne poznajem osobu koja ne voli grickati bučine sjemenke. Zelena salata i bučino ulje savršeni su par. A tek kako je dobar kruh s bučinim sjemenkama. Mljac.
Različiti krajevi svijeta imaju svoje načine pripreme buče. Nezrele buče se obično režu i kuhaju, a zrele peku. Moja susjeda, teta Marica, je po srijemskom receptu radila štrudlu od buče. Mirisala je cijela ulica. Od buče se još prave marmelada, kremasti kolači, pa čak i alkoholna pića.
No nije buča samo poslastica nego dobro djeluje i na zdravlje. Njezin mesnati dio potiče lučenje inzulina i tako pomaže reguliranje povišenog šećera u krvi. Brojne aktivne komponente su antioksidansi koji štite krvne žile što je opet od pomoći ljudima koji pate od šećerne bolesti. Uz to, buča djeluje na sniženje krvnog tlaka.
Bučine su sjemenke bogate uljem koje sadrži oleinsku i linolnu kiselinu. U bjelančevinama ovih sjemenki mnoge su esencijalne aminokiseline. Od mineralnih tvari svakako treba spomenuti kalij, krom, magnezij, cink, bakar i selen. Osim toga, ima tu i karotena, vitamina E, nekih vitamina B skupine, fitosterola, …
Aktivne tvari bučinih sjemenki pokazuju antibakterijsko i antimikotično djelovanje. Također se njihovo konzumiranje vezuje uz smanjenje rizika za pojavu raka želuca, prostate, dojke, pluća, kože i debelog crijeva. K tome, ove sjemenke sprječavaju stvaranje žučnih kamenaca. Pomažu i protiv depresije jer potiču lučenje hormona sreće.
Nema dvojbe. Bučine su sjemenke savršena grickalica. Posebno dobro idu uz utakmicu. 🙂
Bučino ulje pokazuje protuupalno djelovanje, pa je od koristi ljudima koji pate od artritisa. Normalizira visoki krvni tlak, a isto tako smanjuje povećanu koncentraciju kolesterola i glukoze u krvi. Zaštita je protiv nastajanja različitih vrsta raka; želuca, dojke, pluća i debelog crijeva.
Povrh svega, ovo ulje pozitivno djeluje na zdravlje prostate. Sprječava njezino povećanje i ublažava tegobe kod mokrenja, što je svakako od koristi starijim muškarcima.
Ako imate sreće i vaša vrećica s bučinim sjemenkama nije dobila noge, svakako kušajte namaz sa svježim sirom.
Sastojci:
Priprema:
U blenderu pomiješajte sve sastojke. Poslužite uz blago tostirani crni, zobeni ili raženi kruh.
S pečenom bučom možete što god želite. Jeste li probali jesti ju samu? A dodate li joj malo meda i cimeta dobit ćete prvoklasnu slasticu? Ja za doručak na nju stavim svježeg sira.
A što kažete na pečenu buču kao prilog mesnom umaku? E to stvarno morate probati.
Buču izrežete na kriške i ispecite. Ogulite ju i poslužite uz mesni umak. Nema ništa jednostavnije.
IZVOR: ZIVIM.HR