Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van – poznata je to uzrečica koja je pronašla svoje znanstveno utemeljenje jer su brojne studije dokazale zdravstvene benefite konzumacije tog voća.
Zbog svojih je svojstava jabuka zasluženo na listi superhrane, a bez obzira na različitosti među sortama, činjenica je da svaka od njih donosi koristi za zdravlje. Kad razmišljate što prigristi, neka to to bude jabuka, kako piše Arabnews.
Jabuke možete dodati i žitarica uz doručak ili ih staviti u smoothiese. Ovo je voće puno sastojaka zbog kojih je doista nevjerojatno.
1. Pune su antioksidanasa
Jabuke, osobito kora, sadržavaju više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća i povrća, pa su stoga superhrana kad je riječ o borbi protiv raznih bolesti.
Brojne studije su dokazale kako konzumacijom jedne ili više jabuka na dan, za razliku od drugog voća, pomaže umanjiti rizik od nastanka kolorektalnog karcinoma, raka pluća i raka prostate.
2. Smanjuju rizik od moždanog udara
Studija koju su znanstvenici proveli na više od 10.000 ispitanika starijih od 28 godina pokazala je da su oni koji su jeli više jabuka imali manju vjerojatnost da će dobiti trombolitički moždani udar.
Razlog možda leži u činjenici da jabuke sadrže 20 posto preporučene dnevne doze vlakana koja općenito smanjuju rizik od nastanka srčanožilnih bolesti.
3. Odlične su za mršavljenje
U jednoj jabuci ima manje od 100 kalorija, a zasitniji je obrok od kolačića ili keksa iste kalorijske vrijednosti. Također, odlično je kriškom jabuke započeti obrok.
Studije su pokazale da su ljudi koji su prije obroka jeli nekoliko kriški jabuke, osjećali sitost ranije i po obroku su u prosjeku unijeli i do 200 kalorija manje. Sastav jabuka, osobito kod sorte Granny Smith, pomaže zdravim bakterijama u crijevima i smanjuje rizik od pretilosti.
4. Štite živčane stanice
Jabuke su bogate antioksidansima, osobito kvercetinom, koji se pokazao kao odličan zaštitnik živčanih stanica omogućujući im dugoročniji život i bolje funkcioniranje.
Studija na životinjama iz 2015. godine je pokazala da upravo taj antioksidans u visokim dozama može spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti.
5. Smanjuju rizik od dijabetesa
Mikronutrijenti polifenoli kojima jabuke obiluju sprječavaju oštećenja tkiva stanica koje proizvode inzulin. Te beta stanice su obično oštećene kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.
Studija koja se bavila tom problematikom pokazala je kako ljudi koji su svaki dan pojeli jednu jabuku imaju 28 posto manju vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 u odnosu na ljude koji uopće ne konzumiraju jabuke. Čak ako pojedete i nekoliko jabuka na tjedan, učinak je sličan.