Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Kao i svake godine dosad, i ove godine izašla je lista najtraženijih jela na internetskim tražilicama, a čine ju: pizza, lazanje, ćufte, musaka, kruh i tortilje, kao i kava dalgona, palačinke, brownies i cheesecake. Udruga Prijatelji životinja odlučila je najguglanija jela pripremiti isključivo od namirnica biljnog podrijetla i dobila odličnu kuharicu za sve.
“Cilj nam je pokazati da svi mogu uživati u okusima i teksturi jela na koja su navikli i pritom spašavati životinje, okoliš i zdravlje. Zato smo osmislili dinamičnu i edukativnu radionicu kuhanja koja je počela u nedjelju 27. prosinca 2020. u 11 sati, a u kojoj će dvije vrsne kuharice pripremati svima dobro poznata i omiljena jela u veganskom ruhu. Recepte jela koja će se pripremati objavljivat ćemo cijeli tjedan na našoj Facebook stranici. Oni najodvažniji moći će pripremati jela paralelno s radionicom jer ćemo objaviti i sastojke za ta jela pa će kroz zabavu odmah moći napraviti svoja veganska remek-djela”, poručuju Prijatelji životinja.
Naglašavaju da su veganska jela namijenjena svima, a dućani obiluju raznovrsnom ponudom gotovih veganskih proizvoda. Dodaju da su biljne kobasice, burgeri, odresci, pečenka, paštete, hrenovke, razne vrste sireva, mlijeka, šlag, sladoled, jogurt, vrhnje samo neki od veganskih proizvoda koji se mogu pronaći na policama trgovina, ali isto tako i pripremiti prema vlastitom ukusu kod kuće. “Možemo uživati u tradicionalnim blagdanskim delicijama kao što su pečenka, kolači, sarma, francuska salata, makovnjača, kuglof i mnoga druga jela te obitelji i prijateljima predstaviti zdraviju i suosjećajniju verziju bez odricanja od navika i tradicije”, navode Prijatelji životinja. Iz Udruge poručuju da zaista nikada nije bilo lakše biti vegan, a veganska ponuda svakim danom sve je veća i raznovrsnija.
U ovo blagdansko vrijeme slavi se život i simbolizira se rađanje boljeg čovjeka. “Bolji ljudi postajemo preuzimajući odgovornost za vlastiti život i živote onih slabijih od nas koji ovise o nama i ne mogu se izboriti sami za sebe. Bolji ljudi postajemo mareći za druge, njihove osjećaje i potrebe. Kroz veganstvo učimo kako slaviti život svaki dan te koliko je svaki život izuzetan, jedinstven i jednako vrijedan. Veganstvo nije odricanje, već moć kojom možemo spasiti i promijeniti živote i sudbinu milijarda životinja i ljudi te sačuvati planet i svu njegovu ljepotu i čudesnost”, ističu Prijatelji životinja.
Prenoseći vijest da je u Velikoj Britaniji čak 20 posto obitelji izabralo veganska jela za proslavu blagdana prilagođavajući recepte tradicionalnih jela na način da budu bez sastojaka životinjskog podrijetla, apeliraju i na hrvatske građane da isprobaju veganske varijante jela na koja su navikli.
Podsjećaju da se na www.veganopolis.net može prijaviti na Vege izazov, besplatni servis putem kojega na adresu e-pošte kroz 30 dana stižu informacije i zanimljivosti o veganstvu, recepti i savjeti za pripremu jednostavnih, brzih i ukusnih veganskih jela.
Najguglanija kuharica s receptima omiljenih jela u veganskom ruhu, popraćena privlačnim fotografijama, može se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr, a više informacija o promociji kuharice kroz radionicu kuhanja potražite na njihovoj Facebook-stranici.
Foto: PR