
5 najčešćih pogrešaka vezanih za doručak koje svi ponekad radimo, prema dijetetičarima
Svi smo već čuli da je doručak najvažniji obrok u danu - ipak, kad je u pitanju zdrav doručak, internet i društvene mreže pune su kontradiktornih i...
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Šećer
Bez obzira na to je li u pitanju svijetli ili tamni šećer s većim postotkom melase, ova se slatka namirnica nikada ne kvari. Šećer je neprijateljsko okruženje za bakterije u kojemu ne mogu živjeti. Jedino o čemu treba voditi računa je to da je šećer na suhome i u dobro zatvorenoj posudi.
Med
Med se može kristalizirati ili promijeniti boju, ali ne i pokvariti. Med čuvajte na hladnom, a ako se kristalizira, možete ga i dalje normalno nastaviti koristiti.
Škrobno brašno
Ako nije izloženo vlazi, čuva se na suhom i hladnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi, i škrobno brašno neće se nikada pokvariti.
Ekstrakt vanilije
Zbog alkohola koji sadrži, ekstrakt vanilije nema rok trajanja nego s vremenom sazrijeva. Čisti ekstrakt ima viši alkoholni postotak i traje vječno, dok će aromi vanilije nekoliko mjeseci nakon otvaranja okus postati sve slabiji.
Sol
Sol se u najgorem slučaju može stvrdnuti. Kako biste to spriječili, čuvajte ju na suhom, tamnom mjestu na kojemu će sačuvati svoju strukturu.
Riža
Rok trajanja ima samo smeđa riža koja je masnija, zbog čega se može pokvariti. No, njezin rok trajanja možete produžiti čuvate li je u hermetički zatvorenim posudama te u hladnjaku.
Bijeli vinski ocat
Zbog velike količine kiselina koje zapravo služe kao “konzervans”, svaka vrsta octa može imati poprilično dugačak rok trajanja, a bijeli ocat nikada se neće pokvariti. Eventualno može promijeniti svoj okus. Odgovara mu čuvanje na suhom i hladnom mjestu.
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
IZVOR: zadovoljna.dnevni.hr