Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Kako pravilno kombinirati namirnice u prehrani da ne bi došlo do poremećaja u probavnom traktu poput bolova u želucu, plinova ili slabije apsorpcije hranjivih tvari pitanje je koje muči sve one osjetljivijeg želuca, no liječnici i nutricionisti posebno upozoravaju na redoslijed unošenja hrane u organizam.
“Kod zdravih pojedinaca doista nije pretjerano važno na koji način kombiniraju namirnice”, kaže njemački gastroenterolog dr. Wolfgang Holtmeier. Većina ljudi može neselektivno jesti što god poželi.
No redoslijed unošenja namirnica u organizam kod nekih ljudi može izazvati neugodne posljedice. Podsjeća da se salate i voće, primjerice, probavljaju brže od ostalih zbog čega ih je najbolje ne jesti na kraju obroka, upozorava liječnik.
“Meso i riba u želucu se zadržavaju dulje, što može prouzročiti zadržavanje hrane u crijevima te rezultirati procesom razgradnje i fermentacije, bolovima u trbuhu i osjećajem nadutosti”, kaže Holtmeier. Dodaje da i konzumiranje određenih vrsta namirnica rano ujutro, poput vrlo popularnih “smoothieja” može imati negativan učinak na probavu.
“Smoothies s visokim udjelom voća na prazan želudac nisu dobra zamisao za ranojutarnji doručak. Fruktoza koju sadrži voće vrlo brzo prelazi razinu koju organizam može učinkovito apsorbirati, kaže liječnik. Uvijek je u vrijeme doručka voće bolje jesti u kombinaciji s proteinima i mastima, primjerice s jogurtom. No i pritom treba paziti jer sve vrste voća ne “idu” sa svim vrstama mliječnih proizvoda. Jedete li s jogurtom kiselo voće, poput kivija, okus obroka bit će prilično gorak”, kaže nutricionistkinja Monika Bischoff.
Kad je riječ o starom vjerovanju da se nakon konzumiranja trešanja ne bi smjela piti voda, ono je zastarjelo, kako tvrdi Bischoff, te dodaje da ovakva kombinacija nema štetnih učinaka na gastrointestinalni trakt. Potencijalne probavne probleme u doba naših baka mogle su prouzročiti većinom klice iz pitke vode ili iz trešanja. Ako je plod dobro opran, a voda čista, nema razloga za zabrinutost, kaže ona.
Oprez preporučuje samo u slučaju kad se bilo koja vrsta namirnica kombinira s alkoholom. Dobra je kombinacija, s druge strane, meso preliveno narančinim sokom ili neka druga namirnica ili piće bogato vitaminom C.
“Organizam učinkovitije apsorbira željezo ako se istodobno konzumira i namirnica s vitaminom C”, objašnjava Bischoff.
“Želite li pripremiti kupus koji će biti lako lako probavljiv, konzumirajte ga u isprobanoj kombinaciji s kimom. Sjemenke kima učinkovito smanjuju stvaranje plinova pri razgradnji sastojaka povrća iz obitelji kupusnjača”, pojasnio je Heiko Griguhn, nutricionist i licencirani savjetnik za prehranu. No, bez obzira na razne savjete, kompatibilnost namirnica koje jedemo varira od osobe do osobe i ovisi o brojnim čimbenicima.
“Svi mi tijekom života razvijamo različite sklonosti prema hrani koju volimo ili ne volimo, a ponekad je dovoljna jedna pogrešna prehrambena kombinacija da je više nikada u životu ne konzumiramo”, kaže Griguhn te ističe da nam “organizam odmah daje do znanja kad nešto ne podnosi.