Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Sigurnost hrane vrlo je važna iako se možda ne čini tako. Već i male pogreške u kuhinji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kako tvrde stručnjaci koji su za portal Oola naveli neke od njih.
Ovo je popis najčešćih pogrešaka koje ljudi rade a da toga nisu niti svjesni.
Odmrzavanje namirnica na kuhinjskom stolu
Korištenje kuhinjskog stola za odmrzavanje namirnica smatra se opasnom zonom jer temperatura u kuhinji može biti pogodna za razmnožavanje patogenih bakterija. Ako želite odmrznuti hranu, najbolje je to učiniti u hladnjaku.
Nedovoljno kuhano ili pečeno meso
Jedenje nedovoljno kuhane govedine može dovesti do E. coli, salmonele i listerije. Ako želite konzumirati meso poput kotleta, goveđeg odreska, janjetine ili svinjetine, tada bi unutarnja temperatura namirnice trebala doseći najmanje 63 stupnja Celzijevih. Što se tiče mljevenog crvenog mesa, temperatura bi trebala doseći od 71 do 74 stupnjeva Celzijevih. Piletinu treba pripremati na 74 stupnja Celzijevih jer se na toj temperaturi mogu uništiti svi štetni mikroorganizmi.
Higijena ruku
Ako rukujete bilo kojom vrstom hrane i ne operete ruke dobro, širite mnoštvo bakterija posvuda. Prije nego što dodirnete hranu, operite ruke sapunom i vodom.
Pomagala za pranje i brisanje u kuhinji
Jednom kad pomagala za pranje posuđa dobiju neugodan miris, vrijeme je za baciti ih. Također, najbolje je kuhinjski stol obrisati papirnatim ručnikom, a ne kuhinjskom krpom. Spužve uvijek držite na suhome mjestu.
Ostavljanje hrane da odstoji prije konzumacije
Ako hranu ostavite da odstoji sat do dva prije nego što je konzumirate, velika je mogućnost da će se razmnožiti razne bakterije. Hranu je odmah nakon kuhanja najbolje pojesti ili spremiti u posudu i staviti je u hladnjak.
Pranje sirovih namirnica
Prije kuhanja sirovih namirnica važno je isprati sve moguće bakterije koje su došle iz tla u kojem su bile posađene.
“Perite namirnice pod vodom kako biste uklonili svaku tvrdokornu prljavštinu. Guljenjem nećete ništa postići osim da će bakterije s vanjske površine ući u jestivi dio voća ili povrća”, savjetuje dijetetičarka Kelly Plowe.
Pranje piletine
Piletinu nikad, ali nikad ne biste trebali prati pod vodom. Pranjem pilećeg mesa, upozoravaju zdravstveni stručnjaci, širi se potencijalno opasna bakterija, jedan od glavnih uzročnika trovanja hranom.
Pripazite kamo spremate namirnice u hladnjaku
Vrata hladnjaka su najtoplije mjesto u njemu pa se u njima ne preporučuje čuvanje jaja i mliječnih proizvoda. Ono što tamo možete pohraniti jesu voda, sokovi i začini.
Na vrhu police trebale bi se nalaziti namirnice koje se ne moraju ponovno kuhati poput primjerice ostataka od ručka.
Donja polica predviđena je za jaja, mliječne proizvode i sirovo meso. Najniža polica je najbolja za hranu koju želite držati na najhladnijem mjestu u hladnjaku.
Ladice su rezervirane za voće i povrće, no rajčicu, luk, tikvicu ili krumpir ne biste trebali stavljati u hladnjak.
Foto: Le Creuset / Unsplash