Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Za ove specijalitete uistinu treba imati hrabrosti, ili koja čašica žestice prije jela.
Jedna od najpoznatijih opasnih namirnica, ovaj obrok je gotovo ubio i Homera Simpsona. Fugu je ime ribe i jela pripremljenog od nje, a ona je vrsta otrovne ribe napuhače. Njezini dijelovi, poput očiju i organa, sadrže otrov tetrodotoksin koji izaziva paralizu mišića i gušenje nakon konzumacije. U Japanu su potrebne godine treninga prije nego što kuhar zakonski stekne pravo na pripremu tog jela. Fokus tog treninga nije uklanjanje otrovnih dijelova, nego računanje koliko toksina se smije ostaviti budući da takav obrok izaziva blagu opijenost i osjećaj peckanja. U Japanu tijekom godine oko šest ljudi umre uslijed trovanja fugu ribom.
Na početku je riječ o siru od ovčjeg mlijeka, a on se ostavlja da fermentira na otvorenom, što zapravo nije pametno činiti. Dok je sir izložen zraku, izložen je i mušicama koje u njega polažu svoja jaja. Uskoro cijeli sir preplave crvi. Potom se sir konzumira, ali isključivo dok su crvi živi jer ako su oni mrtvi – tada i sir postaje opasan za zdravlje. Postoje neke metode koje mogu natjerati crve pobjeći prije nego što sir počne jesti, ali to i dalje ne briše sjećanje kako su bili u smrdljivom siru. Pravi je misterij kako je ovo jelo postalo delikatesa jer se po većini standarda ni ne svrstava u hranu, ali ga vrlo velik broj ljudi sa Sardinije jede svakodnevno.