Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Pravila u čuvanju namirnica postoji puno, ali jedno je sigurno – neke namirnice definitivno se mogu pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku, a druge će zbog toga izgubiti na okusu. Provjerite koje su to skupine namirnica koje biste iz ta dva razloga ipak trebali čuvati u hladnjaku.
KUPOVNI UMACI
Sojin umak, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvaliteti okusa. Stoga ih radije spremite na niske temperature ako želite dulje uživati u njihovom originalnom okusu.
Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijevih bakterije, poput salmonele, koja se često nalazi u njima, ne mogu razvijati.
KUPOVNI VOĆNI SOKOVI
Mnogi ignoriraju upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u hladnjaku. Također obratite pozornost na rok trajanja jer se većina voćnih sokova smije konzumirati samo tri dana nakon otvaranja.
VOĆE S KOŠTICAMA
Šljive, breskve, nektarine, marelice, trešnje i sve ostalo voće s košticama jako brzo dozrijeva i naposljetku omekša. Niske temperature zaustavljaju taj proces.
Ako ste kupili šljive koje su još uvijek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi dva do tri dana, a zatim ih spremite u hladnjak. Produljit ćete im vijek trajanja za tjedan dana.
ORAŠASTI PLODOVI
Puni su prirodnih ulja, zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom te postati gorki. Stoga ih radije držite u hladnjaku. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode, zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.
SVJEŽI ZAČINI
“Tvrde” začine koji imaju drvenaste stabljike poput ružmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirnati ručnik i onda ih staviti u plastičnu vrećicu.
“Mekane” začine poput peršina ili korijandra s nježnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu svježe vode i smjestite u hladnjak. Svaki dan mijenjajte vodu.
IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR