Ovaj recept za pašta fažol naše gastroblogerice vratit će vas u djetinjstvo

by | 20 veljače, 2025
Recept koji vraća u djetinjstvo

Ako se vaša prehrana radnim danima sastoji od sendviča i brzih jela koja pripremite prije ili nakon posla, vjerujemo kako vam često dođe želja da pojedete nešto “na žlicu”. Takva jela ponekad su poseban užitak, a mnoge od nas podsjećaju na djetinjstvo.

Jedan takav recept podijelila je naša gastroblogerica Doris Valković na svom Instagram profilu @foodoris te svojim pratiteljima pokazala kako priprema paštu s grahom, odnosno paštu i fažol.

Naglasila je da je za svoju verziju koristila već kuhani grah, ali da možete koristiti i sirovi – samo ga ne zaboravite namočiti večer prije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Doris Valković 🍋 (@foodoris_)

Za ovaj recept trebat će vam:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  •  pola glavice luka
  •  2 češnja češnjaka
  •  1 stabljika celera
  •  1 veća mrkva
  •  1/2 šalice pasate
  •  1/2 žlice talijanske mješavine začina
  • sol, papar
  • 3 šalice (750 ml) povrtnog temeljca (ili vode s povrtnom kockom)
  • 1 šalica (130 g) sitnije tjestenine po želji
  • 400 g kuhanoga graha

Pročitajte: Od mršavljenja do podizanja imuniteta: omiljen “bakin” napitak postao hit među wellness trendovima 2025.

Priprema:

Prvo nasjeckajte mrkvu, celer, luk i češnjak. Sve zajedno popržite na ulju i posolite. Kad povrće omekša, dodajte pasatu, začine i topao povrtni temeljac. Pomiješajte i neka kuha polupoklopljeno 15-ak minuta. Za to vrijeme polovicu graha izmiksajte s malo vode. Dodajte preostali grah i izmiksanu pastu od graha, jednu šalicu (250 ml) vode i pustite da zakuha. Kad je zakuhalo, dodajte tjesteninu, pomiješajte i neka kuha još 10-ak minuta (ovisno o uputama na pakiranju tjestenine). Kad je tjestenina kuhana, poslužite s dodatkom nasjeckanog svježeg peršina i chili pahuljica.

FOTO: Pinterest