Perkelt od jetrica

by | 5 veljače, 2013

Sastojci:

  • 600 g pilećih jetrica
  • 3 glavice ljubičastog luka
  • 100 g mesnate slanine
  • 1/2 žličice mljevene paprike
  • 0,5 dl slatkog crnog vina
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 dl pileće juhe
  • 1 žlica gustina
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 600 g krumpira
  • 1 dl mlijeka, sol
  • 40 g margarina
  • mješavina začina, ulje

Priprema:

1. Ljubičasti luk i mesnatu slaninu narezati na kockice.
2. Pileća jetrica prerezati napola i očistiti od žilica.
3. Na malo ulja popržiti luk i slaninu, a zatim dodati jetrica i kratko popržiti na umjerenoj temperaturi. Nastaviti s pirjanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi dok jetrica ne omekšaju.
4. Potom dodati slatko crno vino, sojin umak i mljevenu papriku te kratko ispirjati.
5. Pred kraj dodati mješavinu gustina i pileće juhe pa kuhati dok se ne zgusne.
6. Pirjana jetrica začiniti po ukusu i posuti peršinom.
7. Krumpir skuhati u slanoj vodi a zatim ga procijediti i ispasirati. Pomiješati s margarinom i mlijekom te umutiti mikserom.
8. Gotova jetrica poslužiti uz krumpir-pire.

Izvor: Dobra hrana