Ovim vježbama možete si u samo tri minute dnevno produljiti život
Svi znamo da su zdrava prehrana i redovito kretanje ključ kvalitetnog i dugog života. Ipak, u užurbanoj svakodnevici često ih pomalo zanemarujemo -...
Nije novost da kupujemo i jedemo hranu koja je tretirana kojekakvim sredstvima i pesticidima, i koliko god to pokušali izbjeći, jako je teško. Ovo se posebice odnosi na voće i povrće koje je ključan dio svake prehrane, a to dokazuje i istraživanje neprofitne grupe Environmental Working Group (EWG) koje je otkrilo da više od 70 % neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida.
Oni svake godine objavljuju listu “Dirty Dozen” i “Clean Fifteen”, dakle pois najprljavijeg i najčišćeg voća i povrća koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Popis je napravljen na temelju najnovijih podataka prikupljenima na gotovo 45 000 uzoraka proizvoda koje su testirali.
Iz EWG-a ističu da su podaci pokazali da je više od 90 % testiranih jagoda, špinata, jabuka, grožđa, trešnji bilo pozitivno na dvije ili više vrsta pesticida. Zdravstvene opasnosti koje prijete nakon konzumacije takvih namirnica ovise o vrsti kemikalije, ali navodi se da se mogu javiti ozbiljnije posljedice od obične iritacije očiju i kože.
Kao namirnice koje sadrže najmanje pesticida izdvojene su avokado, slatki kukuruz, luk, šparoga, kivi, kupus….
Pročitajte: Trebamo li prati voće i povrće u slanoj vodi? Nakon što pogledate ovaj video, poželjet ćete
Kao namirnice koje sadrže najmanje pesticida izdvojene su avokado, slatki kukuruz, luk, šparoga, kivi, kupus….
Pročitajte: Koje je voće najbolje jesti za doručak?
Foto: Unsplash