Većina ljudi ne zna da su transmasnoće i prerađeni ugljikohidrati puno više štetni od zasićenih masnoća.
Najčešća vrsta srčanih bolesti jest bolest koronarnih arterija, koja može dovesti do infarkta. Pedeset posto srčanih udara dogodi se iznenada, bez znakova upozorenja, a njih izaziva blokada u dotoku krvi do nekog dijela srca.
Ono što onemogućava dotok krvi jest zakrčenje arterija, koje se medicinski naziva ateroskleroza. Naslage u arterijama stvaraju krvni ugrušak, koji sprječava dotok krvi u srce, a ako se ovi ugrušci ne uklone na vrijeme, dio srčanog mišića će početi odumirati, što može dovesti do infarkta.
Međutim, stručnjaci su puno puta potvrdili da bi pet promjena u životnim navikama mogle spriječi čak 80 % srčanih udara! Prema novoj studiji Instituta Karolinska, promjena u određenim životnim navikama može drastično smanjiti rizik od infarkta. Prethodna studija iz 2004. godine, koja je istraživala rizik od srčanih bolesti u preko 50 zemalja diljem svijeta, otkrila je da 90 % srčanih bolesti može biti u potpunosti spriječeno promjenama u životnim navikama i prehrani.
1. Zdrava prehrana
2. Fizička aktivnost (šetnja/vožnja bicikla 40 ili više minuta dnevno i vježbanje sat ili više tjedno)
3. Održavanje zdravog opsega struka
4. Umjerena konzumacija alkohola (najviše 10-30 ml dnevno)
5. Izbjegavanje duhana
Koja hrana je dobra za srce?
Većina ljudi ne zna da su transmasnoće i prerađeni ugljikohidrati puno više štetni od zasićenih masnoća. Ova zabluda utjecala je i na industriju proizvodnje hrane, koja je počela proizvoditi hranu niskog udjela masnoće i zamjenjuje zdrave zasićene masnoće štetnim transmasnoćama, prerađenim šećerom i procesuiranom fruktozom. Ovaj pristup doveo je do stalnog porasta debljine i povećanja broja srčanih bolesti.
Prehrana za savršeno zdravo srce
Najvažnije što trebate napraviti jest izbjegavati transmasnoće i ukloniti iz prehrane svu prerađenu hranu. Ovo uključuje i hranu iz i većine restorana. Ako želite smanjiti rizik od srčanih bolesti, izbjegavajte šećer, procesuiranu fruktozu i žitarice. Jedite što više možete sirove organske hrane, a ugljikohidrate iz žitarica zamijenite velikom količinom povrća i organskim mesom. Najbolji izvori zdravih masnoća su: – avokado – maslac od organskog mlijeka – sirovi mliječni proizvodi – kokos i kokosovo ulje – žumanjci organskih jaja – hladno prešana ulja organskih orašastih plodova – sirovi orašasti plodovi (bademi, hickory orasi, makadamija i koštice) – organsko meso.
Bi li trebalo jesti više voća?
Prema studiji koja je ove godine predstavljena na ESC kongresu u Barceloni, ljudi koji redovito jedu voće imaju 40 % manje šanse da razviju srčanu bolest, a 32 % manje šanse da razviju druge bolesti. Voće je bogato antioksidansima, mineralima, vitaminima i drugim hranjivim tvarima koje utječu na poboljšanje zdravlja i sprječavaju upalu. Međutim, i voće treba jesti umjereno, pogotovo ono koje je slađe, zato što visoka razina fruktoze loše utječe na srce.
Lijekovi
Nedavna istraživanja pokazala su da se pojedini lijekovi za dijabetes mogu dovesti u vezu sa smanjenjem razine hormona koji stimuliraju štitnu žlijezdu, što može dovesti do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i srčane bolesti. Drugo istraživanje pokazalo je da neki lijekovi za dijabetes tipa 2 koji snižavaju razinu glukoze u velikoj mjeri povećavaju rizik za smrt od srčanih bolesti.
Nemojte postati dio statistike o infarktima
Najgore što možete napraviti sami sebi jest čekati da se pojave simptomi srčane bolesti da biste nešto poduzeli. Odmah poduzmite sljedeće korake da biste zaštitili svoje srce i spriječili trajna oštećenja:
– Izbjegavajte sve vrste šećera ako ste otporni na inzulin i leptin