Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Pomalo zaboravljena zrna žitarica koja su nekad bila osnova prehrane, vraćaju se na velika vrata zahvaljujući bogatstvu nutritivnih vrijednosti.
Iako baš i nisu primamljivog izgleda, njihova ljekovita svojstva svrstavaju ih u prehrambene junake modernoga doba.
JEČAM
Žitarica koja obiluje mineralima: kalijem, fosforom, magnezijem, gvožđem, cinkom, selenom omiljena je u ishrani sportaša, a ono što je čini posebnom je sadržaj od čak 35 posto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi.
Od ječma se pravi slad koji zamenjuje šećer, idealan je kao zamjena za kavu i od njega se pravi pivo. Od ječmenog slada dobija se brašno visoke hranljive vrijednosti koje obiluje vitaminom B12.
Priprema: Na šalicu ječma koja sadrži tek 105 kalorija stavite tri šalice vode i kuhajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima, salatama a najviše koristi vašem organizmu dati će ukoliko ga konzumirate za doručak.
PROSO
Žitarica izuzetno bogata gvožđem i magnezijem pripada alkalnoj grupi hrane zbog čega se lako vari. Sadrži serotonin koji potiče dobro raspoloženje, obiluje niacinom koji smanjuje nivo lošeg kolesterola, ima visoka antioksidativna svojstva i izrazito je bogat proteinima.
Proso se može pripremiti u obliku kaše ili kao osnova za ukusne kreme i pudinge što ga čini idealnim u ishrani dece.
Priprema: Jednu šalicu prosa kuhajte oko 30 minuta u tri šalice vode, skuhanim ga možete čuvati u frižideru te koristiti kao dodatak salatama, juhama i za doručak.
AMARANT
Ime ove žitarice potiče od grčke reči besmrtan što dovoljno govori o njenoj snazi i vrednostima. Uz bjelančevine obiluje proteinima, velikim količinama aminokiselina, a jedno zrno amaranta sadrži dvaput više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice.
Amarant ne sadrži gluten i spada u niskoalergente zbog čega je idalan za dohranu beba koje njegova kuhana sitna zrnca mogu lako prožvakati.
ZOB
Bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolestreola u krvi te poboljšanje varenja, jedan je od najboljih izvora kalcija, kalijevih soli, škroba i šećera,
Potiče rad mozga, rast kod djece i jača mišićnu masu, njegovi ugljikohidrati lako se vare i sporo ulaze u krv zbog čega osigurava stalan izvor energije bez naglih promjena šećera i hipoglikemičnih stanja.
Priprema: Jednu šalicu zobi kuhajte u tri puta više vode oko sat vremena, koristite je kao dodatak salatama, varivima ili kada punite meso