Pet načina kako možete ublažiti žgaravicu u trudnoći

by | 14 siječnja, 2014

Od žgaravice pati dvije trećine trudnica i to najčešće u drugom i trećem tromjesečju. Buduće majke žale se na “težinu u želucu” i “vatru u prsima”. Srećom, postoje načini da se ove neugodne tegobe ublaže…

Žgaravica ili osjećaj žarenja u prsima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želučane kiseline. Kod trudnica nastaje uslijed povećanja maternice i njezinog pritiska na dijafragmu i želudac. Rast maternice ne možete spriječiti, ali zato možete poduzeti određene mjere i ublažiti tegobe.

GRICKAJTE BADEME

Čim osjetite da vas “žari” u želucu, pojedite desetak sirovih badema. Ne treba koristiti pečene, slane niti na bilo koji drugi način tretirane bademe, već isključivo sirove. Ako niste ljubitelj badema, pomoći će i sirovi lješnjaci.

IZBJEGAVAJTE MASNU I ZAČINJENU HRANU

Jedite kuhane obroke ili one pripremljene na pari i sa što manje začina. Isto tako, nemojte jesti neposredno prije odlaska na počinak.

UMJESTO KRUHA – DVOPEK

Suha korica kruha ili dvopek također su dobri u neutraliziranju želučane kiseline, a mogu pomoći i u otklanjanju osjećaja žarenja u grlu. Sličan učinak postići ćete i konzumiranjem neslanih kokica. Zamijećeno je da nekim trudnicama pomažu svježe jabuke, banana i naribana sirova mrkva.

PRAVILNO DIŠITE

Ako vam ne pomognu gore navedene metode, pokušajte s dubokim udisajima na nos i laganim izdisajima na usta. Ako zbog žgaravice ne možete spavati, podignite uzglavlje i spavajte u polusjedećem položaju.

JEDITE U SJEDEĆEM POLOŽAJU

Nikada nemojte konzumirati hranu u poluležećem položaju! Nakon obroka šećite, krećite se i budite aktivni bar sat vremena, pa tek onda prilegnite. Na taj način ćete natjerati želudac da brže probavi pojedenu hranu te se ona neće vraćati u jednjak.

Autor: Life Content