Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Poslastice za kojima prečesto posežemo osim zaraznog okusa magnetski nas privlače zbog sastojaka koji podižu raspoloženje, stvarajući na taj način ovisnost o slatkom. Šećeri iz kupovnih poslastica uz niz pojačivača okusa imaju, dugoročno konzumirani, loš utjecaj na naše zdravlje. Možemo ih zamijeniti namirnicama koje sadrže prirodno zdrave šećere koji odlažu lažnu želju za slatkim.
1. Smokva
U periodu godine kada smokva nije dostupna svježa, lako je možete konzumirati u suhom obliku. Njezin sadržaj čine brojni vitamini i minerali od kojih su najzastupljeniji magnezij i vitamin C. Smokva čisti metabolizam čime se rješavamo masnih naslaga, a osim toga luči inzulin koji utječe na razinu šećera u krvi.
2. Rajčica
Crvena i sočna rajčica trebala bi se naći u svakodnevnoj upotrebi u kuhinji bilo u svježem ili pasiranom obliku. Rajčica sadrži visoku razinu triptofana, aminokiseline koju tijelo pretvara u serotonin, osim toga jedan od zastupljenijih minerala u njezinom sadržaju je krom. Krom umanjuje želju za hranom i uspješno regulira razinu glukoze i kolesterola u organizmu.
3. Jabuka
Najdostupnije voće čiji okusi od kiselog do slatkog udovoljavaju različitim potrebama pojedinaca, odlična su zamjena za slatko. Jabuka je bogata vlaknima i zdravim ugljikohidratima koji stvaraju osjećaj sitosti i udovoljavaju potrebi tijela za slatkim.
4. Cimet
Mirisni začin ne mora nužno biti samo sastojak u poslasticama s obzirom na to da sprječava nagle promjene razine glukoze u tiijelu odlažući potrebu za slatkim zalogajima. Cimet možete posuti po voćnoj salati, umiješati ga u limunadu i njime začiniti mesni odrezak, na ovaj način tijelo ćete opskrbiti zdravom zamjenom za slatkim.
5. Batat
Batat ili slatki krumpir tek je od prije nekoliko godina priznat kao jedna od najpoželjnijih namirnica u kuhinji i to zbog puno minerala, niskog glikemijskog indeksa i puno dijetalnih vlakana. Upravo zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu batat u organizmu usporava apsorpciju glukoze, produžavajući na taj način potrebu za slatkim. Batat možete pripremiti kao pire, čips i kao sastojak hladnih salata.
Izvor: zadovoljna.hr