Pet namirnica za bolji vid

by | 20 svibnja, 2013

Mrena i druge degenerativne promjene na oku možda ne mogu se izbjeći, ali se mogu usporiti, na primjer dodavanjem A, C i E vitamina te cinka, luteina, betakarotena i omega-3 masnih kiselina u prehranu, i to što manje se oslanjajući na dodatke vitamina u obliku tableta.

Sok od naranče

Vitamin C blagotvorno djeluje na zdravlje očiju. Poboljšava očni tlak i može smanjiti rizik od katarakte, odnosno mrene (zamućenja u središtu leće, zbog čega možete vidjeti više slika). Uzimanjem 500 mg na dan vitamina C može se usporiti napredak senilne makularne degeneracije za oko 25 posto i gubitak vidne oštrine za 19 posto kod osoba s visokim rizikom za bolesti, otkrilo je jedno istraživanje. Dvije šalice soka od naranče ili šalica limunade osigurat će vam dovoljnu količinu vitamina C.

Školjke

Odličan su izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje očiju i vida. Cink omogućava vitaminu A da proizvede pigment melanin koji štiti oči, te je povezan s poboljšanim noćnim vidom. Preporučuje se 40 do 80 mg cinka na dan, a naći ćete ga u šest kamenica (76,3 mg cinka). Ostale namirnice koje su bogate cinkom su govedina, grah i orašasti plodovi, ali razlika je golema…

Kelj

Bogat je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji se također nalaze u vašim očima, govori nutricionistica Joy Bauer. Antioksidansi u kombinaciji štite oči od štetnih slobodnih radikala i upijaju 40 do 90 posto intenzivnog plavog svjetla. Zeleno lisnato povrće poput kelja može povećati gustoću pigmenta u dijelu mrežnjače koja je odgovorna za detaljan pregled te nam pomaže u čitanju, što dovodi do njezine bolje zaštite, a možda i manjeg rizika od makularne degeneracije, objašnjavaju stručnjaci.

Kikiriki

Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano odgađa navlačenje mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju niske razine omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) vjerojatno su razvile bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih žila mrežnjače koja mogu uzrokovati sljepilo.

Kvinoja

Prehrana namirnicama niskog glikemijskog indeksa smanjuje rizik od senilne makularne degeneracije za osam posto. Dakle, treba se usredotočiti na cjelovite žitarice u prehrani kao što su kvinoja, umjesto prerađenih ugljikohidrata poput ruha i ostalih proizvoda od bijelog brašna, piše Večernji.

Izvor: Smedia